Κατολισθήσεις στη Λέσβο από την έντονη βροχόπτωση - Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αλόννησο

Κατολισθήσεις στη Λέσβο από την έντονη βροχόπτωση - Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αλόννησο

Νέες κατολισθήσεις βράχων προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών στην περιοχή του Πλωμαρίου στη Λέσβο.

Στο οδικό δίκτυο Πλωμαρίου – Μελίντας, όπου από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου είχαν αποκολληθεί πολλοί βράχοι, οι κατολισθήσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα αφού ο δρόμος είναι κλειστός από την πτώση τεράστιων βράχων.

 Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου Νίκο Καρασάββα, «έχουν αναφερθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης, κατολισθήσεις στο δρόμο Πλωμάρι - Μελίντα ο οποίος έχει κλείσει. Επίσης, κλειστός είναι από κατολισθήσεις ο δρόμος Ακρασίου -Δρώτας».

Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, έχει αναφερθεί η κατάρρευση παλιού ακατοίκητου σπιτιού στο Νεοχώρι του Πλωμαρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν επίσης δημιουργηθεί στην αγροτική οδοποιία των περιοχών θερμής, Πλωμαρίου και Γέρας.

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας: «Απαιτείτε άμεσα να υπάρξει συνολική μελέτη για τις κατολισθήσεις που παρατηρούνται μετά από δυνατές βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα πριν θρηνήσουμε θύματα. Πριν σχεδόν ένα μήνα υπήρξαν κατολισθήσεις βράχων μέσα στο Πλωμάρι που κατέστρεψαν κατοικίες. Προχθές Παρασκευή υπήρξε μια κατολίσθηση στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη και πάλι μέσα στο Πλωμάρι. Χθες και σήμερα είχαμε εκδήλωση του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι λένε πως ο περσινός σεισμός έχει δημιουργήσει τις αποκολλήσεις των βράχων που λόγω των βροχοπτώσεων πέφτουν. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε το πρόβλημα να το λύσει η φύση από μόνη της. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Επαναλαμβάνω πριν θρηνήσουμε θύματα».

Σεισμός στην Αλόννησο

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 11:24 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 179 χλμ ΒΒΑ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 55 χλμ βορειοανατολικά της Αλοννήσου.