Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ΒΔ της Κρήτης - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ΒΔ της Κρήτης - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:23 π.μ. στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων και το εστιακό βάθος στα 70 χιλιόμετρα, γεγονός που έκανε αισθητό τον σεισμό σε όλη τη νότια Ελλάδα και στην Αττική. Η διάρκεια της δόνησης ξεπέρασε τα 30 δευτερόλεπτα.

Ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές στο λύκειο της Κισσάμου, με τον δήμαρχο Γ. Μυλωνάκη να ανακοινώνει πως σχολεία και παιδικοί σταθμοί στην περιοχή θα μείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της μέρας. Ζημιές έχουν υποστεί και παλαιά ακατοίκητα κτίσματα στους γύρω οικισμούς.   

Στα σχολεία του Ηρακλείου και των Χανίων ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια των σχολικών μονάδων. Αφού διενεργήθηκε έλεγχος των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές. Σημειώνεται πως για προληπτικούς λόγους πυροσβεστικά οχήματα έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης της Κρήτης. 

Στα Κύθηρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές όπως δήλωσε στον ρ/σ του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης. Προληπτικά, ωστόσο, δόθηκε εντολή να κλείσουν τα σχολεία στο νησί. Σε διαρκή επικοινωνία με τη δημοτική αρχή Κυθήρων βρίσκεται ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με εντολή του οποίου κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας πραγματοποιεί αυτοψίες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία του νησιού, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των κτισμάτων και να αντιμετωπιστούν τυχόν ζημιές. Σημειώνεται πως στην Αττική τα σχολεία δεν αντιμετώπισαν οποιοδήποτε πρόβλημα από τη σεισμική δόνηση και λειτούργησαν κανονικά.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίζονται οι σεισμολόγοι τονίζοντας πως σεισμοί ενδιάμεσου βάθους, όπως αυτός που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Κρήτης, συνήθως είναι μοναδικοί και δεν δίνουν μετασεισμούς. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με αυτόν που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αλβανία.

«Το βάθος του σεισμού είναι αρκετά μεγάλο, επομένως μάλλον δεν θα έχει συνέχεια. Τέτοιοι σεισμοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ευθύμιος Λέκκας, ενώ τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον χθεσινό σεισμό στην Αλβανία. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «ο σεισμός έγινε κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς»

Καθησυχαστικός ήταν και ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Θέμα FM, εξηγώντας πως τέτοιοι σεισμοί είναι συνηθισμένοι και λόγω του βάθους γίνεται αισθητός σε μεγαλύτερη απόσταση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, ο οποίος ανέφερε πως «είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση».

seismos4