ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Ρέματα στην Άνδρο

Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Ρέματα στην Άνδρο

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρέματα Άνδρου. Στην περιοχή αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και από το μεσημέρι επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 3 αεροσκάφη, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 ελικόπτερα, ενώ με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) που θα διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, μετά από αίτημα του δημάρχου Άνδρου, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Ρέματα και Ατένι, ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας με ελαφρά εγκαύματα. 
 

Ο δήμαρχος μάλιστα Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης  ζήτησε την προληπτική εκκένωση της περιοχής της φωτιάς, ενώ όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο «Θέμα 104,6» το πύρινο μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο.


«Παρακαλούμε τους κατοίκους του χωρίου των Ρεμάτων όπως εκκενώσουν τις οικίες τους λόγω μεγάλης πυρκαγιάς και προβλημάτων με τον καπνό που έχει εξαπλωθεί στην περιοχή. Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες σταθμευμένων οχημάτων ν? απομακρύνουν ΑΜΕΣΑ τα Ι.Χ. τους από την περιοχή. Στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Σ.Ε.Δ.Α., ενώ έχουν κληθεί και εναέρια μέσα. Για ό,τι νεότερο, θα σας ενημερώσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δημάρχου. 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στην περιοχή Ρέματα έχει πάρει διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση, ενώ συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, για αυτό με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, μεταφέρθηκε στην Άνδρο και δεύτερο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, ενώ στις 13.00 αναχώρησε πλοίο από την Ραφήνα, το οποίο μίσθωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να μεταφέρει 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα από την Αθήνα.

Σημειώνεται πως ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας με ελαφρά εγκαύματα, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν ήδη τα χωριά Ρέματα και Ατένι, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Άνδρου. Το πύρινο μέτωπο έχει στραφεί προς το χωριό Ατένι. 

Εκκενώθηκε και δεύτερος οικισμός στην Άνδρο, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Ρέματα.

Σε ετοιμότητα παραμένει και ο οικισμός Άρνη, καθώς η πυρκαγιά, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει σε μεγάλη έκταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα επτά μποφόρ και το δύσβατο της περιοχής.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από την Πυροσβεστική, η απομάκρυνση των κατοίκων είναι προληπτική, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στους οικισμούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση, ενώ φήμες ότι ξεκίνησε από ΙΧ που άρπαξε φωτιά δεν ευσταθούν καθώς αυτό συνέβη σε άλλη περιοχή.