7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Μιανμάρ: Σε διαθεσιμότητα πάνω από 125.000 αντιφρονούντες εκπαιδευτικοί

Σε διαθεσιμότητα πάνω από 125.000 αντιφρονούντες εκπαιδευτικοί
AP Images

Περισσότεροι από 125.000 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μιανμάρ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις στρατιωτικές αρχές επειδή εντάχθηκαν σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής για να αντιταχθούν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών της Μιανμάρ.

Η κίνηση αυτή της στρατιωτικής χούντας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς έγινε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την οποία ορισμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς μποϊκοτάρουν στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει παραλύσει τη χώρα από τότε που το πραξικόπημα διέκοψε μια δεκαετία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Συνολικά 125.900 καθηγητές και δάσκαλοι σχολείων είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι χθες Σάββατο, δήλωσε ο αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επώνυμα λόγω φόβων για αντίποινα. Ο ίδιος βρίσκεται ήδη στη λίστα των καταζητούμενων της χούντας με κατηγορίες για υποκίνηση σε στάση.

Στη Μιανμάρ ήταν καταγεγραμμένοι 430.000 εκπαιδευτικοί σχολείων σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δύο χρόνια πριν.

«Αυτές είναι απλά κινήσεις για να απειλήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αν απολύσουν πράγματι τόσους πολλούς ανθρώπους, ολόκληρο το σύστημα θα σταματήσει να λειτουργεί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος είναι επίσης εκπαιδευτικός. Πρόσθεσε ότι του είπαν ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει θα αποσυρθούν εάν ο ίδιος επιστρέψει στη δουλειά του.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της χούντας ή το υπουργείο Παιδείας για να σχολιάσουν. Η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία για να ξαναξεκινήσει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η διαταραχή λειτουργίας των σχολείων έρχεται μαζί με εκείνη στον τομέα υγείας και σε κυβερνητικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις από τότε που η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας βυθίστηκε στο χάος μετά το πραξικόπημα και τη σύλληψη της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Περίπου 19.500 μέλη προσωπικού πανεπιστημίων τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την ένωση εκπαιδευτικών.

Πηγή: Reuters