7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Σβ. Τιχανόφσκαγια: Βρετανία-ΕΕ-ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση από κοινού στον Λουκασένκο

Σβ. Τιχανόφσκαγια: Βρετανία-ΕΕ-ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση από κοινού στον Λουκασένκο
APimages

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, έκανε έκκληση στις ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία να ασκήσουν πίεση από κοινού ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο και την κυβέρνησή του. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) την ερχόμενη εβδομάδα στη Βρετανία, η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας με επικεφαλής την Τιχανόφσκαγια ελπίζει να συζητηθούν τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα της χώρας. 

Μετά τις εκλογές του περασμένου χρόνου, οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση σημαδεύτηκαν από νοθεία και προκάλεσαν ένα πρωτοφανές πλήθος διαδηλώσεων, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έλαβαν όλες μέτρα εις βάρος του Μινσκ, για παράδειγμα παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία κάποιων λευκορώσων αξιωματούχων. 

Κάποια πρόσωπα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα είχαν επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία της χώρας, όπως περιορισμούς στις εισαγωγές ορυκτών προϊόντων από τη Λευκορωσία.

Αποκορύφωμα υπήρξε το περιστατικό που συνέβη τον περασμένο μήνα, όπου η Λευκορωσία επέβαλε την υποχρεωτική προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο της, προκειμένου να συλληφθεί ένας αντιφρονούντας δημοσιογράφος, ο Ρομάν Προτασέβιτς. 

Μετά το συμβάν με την Ryanair δυτικές χώρες έχουν καλέσει τις αεροπορικές τους εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προειδοποιώντας ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, για παράδειγμα απαγορεύοντας τις λευκορωσικές αερογραμμές και προσθέτοντας περισσότερα ονόματα αξιωματούχων στη μαύρη λίστα.

Η Τιχανόφσκαγια επισήμανε ότι «Η πίεση είναι ισχυρότερη όταν αυτές οι χώρες ενεργούν από κοινού και απευθυνόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στην Ουκρανία. Πρέπει να ενεργήσουν από κοινού ώστε η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά».

Η Γαλλία πρότεινε να προσκληθεί η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην Σύνοδο της G7, εφόσον θα συμφωνούσε η Βρετανία ως φιλοξενούσα χώρα. Ωστόσο, η τελευταία ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει περισσότερες αντιπροσωπείες, αλλά ότι το θέμα της Λευκορωσίας θα συζητηθεί. Από την πλευρά της η Τιχανόφσκαγια έχει πει ότι δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο, αλλά ότι αναμένει να συζητηθεί το ζήτημα της Λευκορωσίας κατά τη διεξαγωγή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ