Σαρωτικοί έλεγχοι για τη χρήση της μάσκας - Νέες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Σαρωτικοί έλεγχοι για τη χρήση της μάσκας - Νέες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας που ισχύει από σήμερα στα καταστήματα, τόσο από τους εργαζομένους, όσο και από τους πελάτες, με όσους δεν συμμορφώνονται να «απειλούνται» με πρόστιμο 150 ευρώ και 300 ευρώ αντιστοίχως. Νέες προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα, εκτιμώντας ότι «αν δεν τα πάρουμε σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα». 

Ήδη, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για τα αστικά κέντρα ως προς την εξάπλωση του κορονοϊού η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα. Όπως δήλωσε η κ. Λινού μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους. 

Το πρόβλημα είναι ότι τα όποια μέτρα εφαρμόζονται για τον περιορισμό του ιού, αργούν να αποδώσουν και όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες χρειάζονται από 21-37 ημέρες για να "ρίξουν" την μεταδοτικότητα του ιού μόλις κατά 50%.

Ενδεικτικό της πορείας εξέλιξης του ιού είναι και η δήλωση της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε περίπτωση που «αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία», ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τη μετάδοση του κορονοϊού από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους της δημόσιας ζωής μας, είτε πρόκειται για δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε για καταστήματα κάθε είδους, που εντάχθηκαν στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και τα οποία είναι:  ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και Ιατρεία,  επιπλέον των ήδη προβλεπόμενων χώρων, όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς, τα σούπερ - μάρκετ και τις δομές υγείας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησε και ελέγχους σε καταστήματα όπου διαπιστώθηκε ότι εκτός από τους εργαζομένους και οι πελάτες τηρούσαν τη χρήση μάσκας, ενώ έλεγχοι γίνονταν και από την αστυνομία σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και εκεί τηρούνταν το μέτρο.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και νυχτερινά μαγαζιά και beach bar, εκεί που παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα συνωστισμού, όπως γνωστοποίησε σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι εκκλησίες προς το παρόν εξαιρέθηκαν, αλλά και τα εμπορικά κέντρα, όπου η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εκτός καταστημάτων, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει την απόφαση για την παράταση ή όχι της απαγόρευσης των πανηγυριών έως και τα τέλη Αυγούστου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απηύθυνε χθες έκκληση «να τηρούν όλοι πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας οι οποίοι έχουν στόχο την προστασία όλων μας». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό.

«Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οδηγίες και η χρήση μάσκας με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε. Για την εφαρμογή των ανωτέρω θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται», τόνισε.

Σε τρεις περιοχές εντοπίζεται το 72% των κρουσμάτων στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να κρατά τα ηνία. Έως το πρωί σε 145 ανέρχονταν τα ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, ενώ 596 στενές επαφές τους βρίσκονται σε απομόνωση. Τα περισσότερα κρούσματα πλέον καταγράφονται σε νέους, αλλά και παιδιά. Χθες 52 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην χώρα 14 εκ των οποίων στην Αθήνα και 9 στη Θεσσαλονίκη.

Ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα που θα στοχεύουν στην τήρηση των αποστάσεων και στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.