Μάσκες παντού για να προλάβουμε σοβαρότερα μέτρα

Μάσκες παντού για να προλάβουμε σοβαρότερα μέτρα

Ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα που θα στοχεύουν στην τήρηση των αποστάσεων και στη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπερβολική χαλάρωση λόγω καλοκαιριού, δίνει περιθώρια στον ιό να ανακάμπτει και να προσβάλλει ολοένα και περισσότερα άτομα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα όποια μέτρα εφαρμόζονται για τον περιορισμό του ιού, αργούν να αποδώσουν και όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες χρειάζονται από 21-37 ημέρες για να "ρίξουν" την μεταδοτικότητα του ιού μόλις κατά 50%.

Ήδη από σήμερα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους της δημόσιας ζωής μας, είτε πρόκειται για δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε για καταστήματα κάθε είδους, επιπλέον των ήδη προβλεπόμενων χώρων, όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς, τα σούπερ - μάρκετ και τις δομές υγείας. Η υποχρέωση αφορά και τους εργαζόμενους, με την σωστή εφαρμογή της απόφασης να περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και όχι της μερικής "ασπίδας" και στους εργαζόμενους της εστίασης.

Όμως αυτή η απόφαση είναι  μόνο η αρχή, καθώς τα κυβερνητικά επιτελεία βρίσκονται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, προκειμένου να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στις εκκλησίες, καθώς ο 15αύγουστος πλησιάζει και η προσέλευση στους ναούς προβλέπεται μαζική, όπως κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν την ανάγκη χρήσης της μάσκας για την προστασία όλων, καθώς το άνοιγμα στην οικονομία και τον τουρισμό έχει ανεβάσει τον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στο 0,4 από 0,1 που ήταν όταν έγινε η άρση του lockdown στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει κάτω του 1, σημαίνει ότι ακόμη η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να μην δημιουργείται ανησυχία, όταν στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, ο δείκτης διπλασιάστηκε. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο COVID - 19, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται με διψήφιο αριθμό που έχει κι αυτός αυξητικές τάσεις, αφού από ρυθμό 25 κρουσμάτων ημερησίως, έφτασε στα 35 κρούσματα ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, και σήμερα ο αριθμός των νέων περιστατικών ξεπέρασε τα 50.

Μπορεί η πλειονότητα των κρουσμάτων να αφορά εισαγόμενα περιστατικά, συνήθως χωρίς συμπτώματα αφού μπορούν να ταξιδέψουν, όμως αυτή η έλλειψη συμπτωμάτων οδηγεί σε μια υπόγεια διασπορά μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων που έχει ο καθένας στο περιβάλλον εκτός σπιτιού, οπότε η νόσος επεκτείνεται και σε εγχώρια περιστατικά.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι μάσκες δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε το πρωταρχικό μέτρο προφύλαξης από τον ιό, γιατί το καθοριστικό μέτρο, είναι η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων, σε συνδυασμό με την ατομική υγιεινή των χεριών και του βήχα. Εντούτοις, οι μάσκες έχουν σημαντική συμμετοχή στην αποφυγή του ιού, φιλτράροντας τα σωματίδια που εκπνέονται από τους φορείς της ασθένειας, αλλά και προστατεύοντας τους υγιείς από την εισπνοή σημαντικού μέρους των σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα, γύρω τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι ασθενείς φορούν μάσκα, οι πιθανότητες μετάδοσης περιορίζονται μόλις στο 5% από 90% χωρίς μάσκα, ενώ όταν και οι υγιείς φορούν μάσκα, οι πιθανότητες μετάδοσης πέφτουν κάτω από 1,5%.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο χρόνος εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων είναι εξαιρετικά σημαντικός διότι μια ημέρα καθυστέρησης μπορεί να παρατείνει την επιδημία για άλλες τέσσερις έως και 14 ημέρες. Όμως η καθυστέρηση αυτή έχει πρόσθετες συνέπειες, καθώς πλέγμα μέτρων που θα περιελάμβανε εκτεταμένους περιορισμούς στη δυνατότητα συγχρωτισμού των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους, σχολεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, με ταυτόχρονη εντατική διερεύνηση περιστατικών και απομόνωσή τους,  περιορισμούς μετακινήσεων μεταξύ πόλεων  κλπ, μπορεί να θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, όμως σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που σίγουρα ξεπερνά τις 21 ημέρες, ενδεχομένως και τις 37 ημέρες. Τα παραπάνω μέτρα συνδυαστικά, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να περιορίσουν το δείκτη μεταδοτικότητας του ιού κατά 54,3% στο παραπάνω διάστημα.

Οι χώροι που φοράμε υποχρεωτικά τη μάσκα από σήμερα

- ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού

- Καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία

- Καταστήματα λιανικής

- Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

- Ιατρεία

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας στους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ, ενώ το πρόστιμο η χρήσης της μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.