Υποχρεωτική από αύριο η μάσκα σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Υποχρεωτική από αύριο η μάσκα σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ και καταστήματα

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας από αύριο σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

Αναλυτικά, μετά από εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση αποφασίζει η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε:

- ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού

- Καταστήματα τροφίμων, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία

- Καταστήματα λιανικής

- Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

- Υποχρεωτική είναι επίσης και για τους εργαζόμενους στην εστίαση

- Ισχυρή σύσταση απευθύνεται για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι έως τώρα είναι υποχρεωτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας που αφορούσε αποκλειστικά τους υγειονομικούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα σουπερμάρκετ.

Τι ισχύει για εκκλησίες

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και ξεκαθάρισε πως αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα» καθώς στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες και διαβεβαίωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες διότι σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΒΑ από την 1η έως τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν 171.138 έλεγχοι στις πύλες εισόδου, εκ των οποίων μόνο τα 344 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα 70 ενεργά, τα 61 μη ενεργά και τα υπόλοιπα προέρχονταν από τουρίστες οι οποίοι έφυγαν για τις χώρες τους.

Συμπλήρωσε δε ότι τις πρώτες θέσεις στην επιδημιολογική λίστα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Η κατανομή κρουσμάτων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

«Όσον αφορά στην αύξηση εγχωρίων κρουσμάτων η κατάσταση δεν πρέπει ναι μεν να δημιουργεί πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στον δείκτης rt, μια παράμετρος που όπως είπε παρακολουθείται στενά από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, σε συνδυασμό με τις ιχνηλατήσεις των εγχωρίων κρουσμάτων και τις σχετιζόμενες με κορονοϊό νοσηλείες και νοσηλείες σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 0,4 όπως εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ.

Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην πρωτεύουσα. Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Το γεγονός πως ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός δεν οδηγεί σε εφησυχασμό», τόνισε και υπογράμμισε πως η αύξηση κρουσμάτων σε αστικά κέντρα όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ορφανά κρούσματα. «Υπάρχουν κρούσματα που δεν τεκμαίρεται ξεκάθαρα από πού προήλθε ο ιός», σημείωσε και διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται μέχρι σήμερα είναι για μη χρήση μάσκας και για την υπέρβαση των ατόμων που επιτρέπονται σε ένα χώρο. Προανήγγειλε νέους ελέγχους τις επόμενες μέρες και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος ανακοίνωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή όχι απαγόρευσης των πανηγυριών και τον Αύγουστο.