7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Σακελλαροπούλου: Ανάγκη για συνεχή στήριξη των πασχόντων με Αλτσχάιμερ

Σακελλαροπούλου: Ανάγκη για συνεχή στήριξη των πασχόντων με Αλτσχάιμερ
Eurokinissi

Την ανάγκη συνεχούς στήριξης των πασχόντων με Αλτσχάιμερ προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπειά τους, καθώς και την ψυχοκοινωνική ενίσχυση των φροντιστών τους, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό, που απηύθυνε στην εκδήλωση της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ δίνει μια ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας μπροστά σε ένα πρόβλημα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν λόγω της πανδημίας, τόσο οι πάσχοντες, όσο και οι οικογένειές τους.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι αυτός ο τύπος άνοιας θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μελέτες, κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό, ενώ, με βάση τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως το 2050 περιμένουμε υπετριπλασιασμό τους.

Αναφερόμενη στην ελληνική πραγματικότητα, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς 160.000 άνθρωποι πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, ενώ 280.000 εμφανίζουν ηπιότερες μορφές νοητικής και γνωστικής διαταραχής.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο οδυνηρή για τους πάσχοντες αλλά και για τις οικογένειές τους είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς διασαλεύει την αίσθηση του χρόνου, του χώρου και κυρίως του εαυτού. Πόσο δύσκολα βιώνουν την καθημερινότητά τους τα άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτήν την εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και πόσο εξουθενωτική ψυχικά και σωματικά μπορεί να γίνει η φροντίδα τους. Ξέρουμε πόσο μόνος και αποπροσανατολισμένος αισθάνεται ο ασθενής όταν αδυνατεί να εκφραστεί, να εκτελέσει στοιχειώδεις λειτουργίες, να αναγνωρίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να ορίσει την ταυτότητά του - και πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι το έργο εκείνων που φροντίζουν έναν τέτοιο ασθενή. Έχει ειπωθεί κατ' επανάληψη ότι μαζί του νοσούν και οι οικείοι του - και είναι αλήθεια» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, επισήμανε, ότι η έρευνα αναπτύσσεται πυρετωδώς στα πεδία της διάγνωσης και της πρόγνωσης, νέα φάρμακα που στοχεύουν στις αλλοιώσεις του εγκεφάλου ανακαλύπτονται, οι ελπίδες για τη ριζική θεραπεία είναι μεγάλες και υπογράμμισε ότι η επιστήμη δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι η υπόθεση Αλτσχάιμερ σύντομα θα πάψει να θεωρείται χαμένη για την ανθρωπότητα.

Τέλος, ευχήθηκε στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών και τους ανθρώπους της να συνεχίσουν δυναμικά να προσφέρουν ανακούφιση στους ασθενείς και πολύπλευρη βοήθεια στους φροντιστές τους, καθώς όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Με τη συνεχή παρουσία σας στο πλευρό τους, επιτελείτε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό, κοινωνικό έργο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ