Σαγκάη: Διέγραψαν viral βίντεο από το διαδίκτυο που δείχνει την απόγνωση των κατοίκων

Σαγκάη: Διέγραψαν viral βίντεο από το διαδίκτυο που δείχνει την απόγνωση των κατοίκων

Ένα viral βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και δείχνει τον αντίκτυπο του παρατεταμένου αποκλεισμού του κορονοϊού στους κατοίκους της Σαγκάης και την απόγνωσή τους από το σκληρό lockdown ακόμα και σε περιοχές με μηδενικά κρούσματα, διαγράφτηκε από τους λογοκριτές του Διαδικτύου της Κίνας το Σάββατο, προκαλώντας τις αντιδράσεις και την οργή των χρηστών του ίντερνετ.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το βίντεο κοινοποιήθηκε μαζικά το βράδυ της Παρασκευής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat. Όμως οι λογοκριτές κατάφεραν να σβήσουν κάθε ίχνος του μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σβήστηκαν και όλες οι αναφορές σε αυτό από το άλλο μέσο Weibo, χωρίς ωστόσο οι λογοκριτές να καταφέρουν να εξαφανίσουν και ορισμένα σχόλια που επέκριναν αυτήν την κίνηση των αρχών.

«Το βίντεο παρουσίαζε απλώς ακατέργαστα στοιχεία. Δεν υπάρχει τίποτα προκλητικό!» είπε ένας σχολιαστής στο Weibo με έναν άλλο να επισημαίνει ότι «το περιεχόμενό του δεν είναι κάτι καινούργιο... Αλλά το γεγονός ότι βλέπω ότι ακόμα και αυτό λογοκρίνεται, με ενοχλεί».

Περίπου 25 εκατομμύρια κάτοικοι στη Σαγκάη έχουν κλειστεί μέσα στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου, καθώς οι αξιωματούχοι έσπευσαν να περιορίσουν το χειρότερο ξέσπασμά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Οι αρχές δυσκολεύονται να παράσχουν φρέσκα λαχανικά και άλλα απαραίτητα σε όσους βρίσκονται σε lockdown, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν προβλήματα πρόσβασης σε τακτική ιατρική περίθαλψη καθώς χιλιάδες άτομα του υγειονομικού προσωπικού απασχολούνται με τα τεστ και τις θεραπείες για την Covid.

Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών με τίτλο «Η Φωνή του Απριλίου» είναι ένα μοντάζ από φωνές κατοίκων που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του lockdown με λήψεις από αέρος και κοινοποιήθηκε στο Weibo και στο WeChat - μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στην Κίνα.

Με μια εναέρια ασπρόμαυρη θέα της πόλης, το βίντεο ανοίγει με ηχητικά αποσπάσματα από ενημερώσεις μέσων ενημέρωσης τον Μάρτιο, όπου οι αξιωματούχοι λένε ότι η Σαγκάη δεν θα έχει lockdown σε όλη την πόλη. Η απόφαση ανατράπηκε γρήγορα τον Απρίλιο, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε αύξηση των μολύνσεων.

Καθώς η κάμερα κινείται στους άδειους δρόμους της Σαγκάης, αναπαράγονται ηχητικά μηνύματα με χρονολογική σειρά που δείχνουν τη δεινή κατάσταση των κατοίκων που κλείστηκαν στα σπίτια τους χωρίς προετοιμασία.

«Έχουμε πάει δύο φορές στο νοσοκομείο, αλλά δεν υπάρχει κανείς να μας περιθάλψει», ακούγεται να λέει ένας άνδρας του οποίου ο πατέρας είναι άρρωστος. Σε ένα άλλο, μια γυναίκα παραπονιέται ότι δεν της επέτρεψαν να γυρίσει στο σπίτι όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο μετά από χημειοθεραπεία.

Υπάρχει επίσης ένα ηχητικό μήνυμα με τους κατοίκους που φωνάζουν, «ευχαριστώ, Big Whites» - ένα παρατσούκλι για το υγειονομικό προσωπικό ντυμένο με λευκά είδη ατομικής προστασίας που αναπτύσσεται σε διάφορες γειτονιές.

Οι λογοκριτές του Διαδικτύου «πάλευαν» για ώρες το Σάββατο για να καθαρίσουν το βίντεο από το Weibo και το Wechat, καθώς οι χρήστες του Διαδικτύου συνέχιζαν να το ανεβάζουν σε διαφορετικές υπηρεσίες cloud, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, σημειώνοντας ότι το βίντεο παραμένει προσβάσιμο στο YouTube.

Η πόλη, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού έως τώρα στην Κίνα, κατέγραψε χθες 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21η Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών οι οποίοι κατέληξαν ήταν τα 88 έτη, σύμφωνα με τις αρχές της Σανγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστοι.

«Μια στρατηγική που χρειάζεται άμεση εφαρμογή είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτική δόση στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες και να δούμε εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμβόλια mRNA», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σανγκάη.