Σ. Ζάιμπερτ: Με ευθύνη της Άγκυρας οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες σε αδιέξοδο

Σ. Ζάιμπερτ: Με ευθύνη της Άγκυρας οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες σε αδιέξοδο

«Η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο», δήλωσε πριν από λίγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο. Παράλληλα, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Τουρκία «φόρτωσε δυστυχώς στην πλάτη αυτών των ανθρώπων τις σοβαρές ανησυχίες της, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί και για τις οποίες πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία».

Επίσης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την αλληλεγγύη και την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά και τάξη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. «Αυτό σημαίνει ότι παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν μπορεί να επιβληθεί και μάλιστα δια της βίας». Όλα τα κρατικά μέσα πρέπει ωστόσο να σέβονται την αναλογικότητα και αυτό ισχύει και για το κρατικό μονοπώλιο εξουσίας, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Μόνο οι κρατικές δυνάμεις πρέπει να φροντίζουν για την τάξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», ενώ «αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά».

Η Ελλάδα έχει ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά, να ελέγξει και να προστατεύσει αυτά τα σύνορα, συνέχισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι σε αυτό έχει (η Ελλάδα) δικαίωμα στην στήριξη και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της. «Η Ελλάδα έχει την γερμανική στήριξη και αλληλεγγύη σε ο,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων όσο και την φιλοξενία και την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP