Σ. Τσιόδρας: Στο 1 το R0, κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα

Σ. Τσιόδρας: Στο 1 το R0, κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα

Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε πως αν και προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο Σύστημα Υγείας, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και εγρήγορση ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι μολύνσεις.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε πως οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ και οι στοχευμένοι έλεγχοι στον πληθυσμό, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και τα φαινόμενα συγχρωτισμού ανά την επικράτεια.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ενημέρωσε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, το R0, βρίσκεται πλέον στα επίπεδα της μονάδας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεπεράσει το όριο που θα σήμαινε πιθανόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ υπογράμμισε πως τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως όταν ο δείκτης του R0 βρίσκεται κάτω από την μονάδα, τότε η πανδημία φθίνει και οδεύει προς το μηδέν, ενώ σε περίπτωση που ξεπεράσει την μονάδα τότε η πανδημία επιταχύνει, με τον κίνδυνο εκθετικής αύξησης να είναι υπαρκτός.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε στη συνέχεια πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ο δείκτης R0 να πέσει κάτω από το όριο της μονάδας, ενώ αναφορικά με την χρήση μάσκας υπογράμμισε πως είναι επιβεβλημένη όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, όπως σήμερα στη Γαλλία, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική η μάσκα από την ασπίδα προσώπου.

«Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας. «Παλεύουμε με μία δύσκολη κατάσταση, που δεν είναι μία απλή γρίπη», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, που ανέφερε πως σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων μέχρι στιγμής έχει μολυνθεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας.

Αύξηση εστιών

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων.

Αναφέρθηκε δε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο - μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη. 

Στο 10% τα «εισαγόμενα» κρούσματα

Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα, είχαμε είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, πρόσθεσε, σημειώνοντας πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων, καθώς από τις 31 Ιουλίου μόνο το 10% των κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα.

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή καθίσταται υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. «Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα σε σημεία όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις νεαρότερες ηλικίες τονίζοντας ότι και οι νέοι κινδυνεύουν. Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως η αύξηση των ελέγχων, τόσο των ταξιδιωτών, οι οποίοι συνήθως είναι νεαρής ηλικίας, αλλά και τον έλεγχο επαφών, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν. 

Σημείωσε δε ότι την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, πρόσθεσε. «Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι ότι παρά το γεγονός ότι σπανίως  προσβάλλονται σοβαρά ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Φάρμακα - Θεραπείες

Σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «δυστυχώς, κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα» και σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την προμήθεια 30.000 θεραπευτικών σχημάτων από το μοναδικό έως τώρα εγκεκριμένο φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη.

Για τα εμβόλιο υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες πάρα πολύ γρήγορα», συνέχισε, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».