Σ. Τσιόδρας: Με ρυθμό 100 την ημέρα οι εισαγωγές - Στο 7,4% τα θετικά rapid test στη Θεσσαλονίκη

Σ. Τσιόδρας: Με ρυθμό 100 την ημέρα οι εισαγωγές - Στο 7,4% τα θετικά rapid test στη Θεσσαλονίκη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιέσεις που πρόκειται να δεχθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το σύστημα υγείας της χώρας κρούει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς οι εισαγωγές κινούνται πλέον με ένα ρυθμό 100 άτομα την ημέρα. Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα από τα rapid test που διενεργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη καθώς 252 δείγματα βρέθηκαν θετικά για κορονοϊό σε συνολικά 3.402 ελέγχων, ποσοστό 7,4%.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με τέτοιους ρυθμούς το σύστημα Υγείας θα πιεστεί σημαντικά τις προσεχείς εβδομάδες, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, καθώς το ποσοστό των μέσων νοσηλειών τις τελευταίες 7 ημέρες δείχνει άνοδο για τις ηλικίες 45-54 ετών και για τις ηλικίες 55-64 ετών.

Είναι απόρροια καθαρά της ευρείας διασποράς του ιού, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι μαθηματικά αυτή θα οδηγήσει σε διασπορά σε μεγαλύτερης ηλικίες και σε διασωληνώσεις. Στην ίδια λογική, της ανησυχητικής εξάπλωσης της πανδημίας κινούνται και τα στοιχεία για τους διασωληνουμένους που φτάνουν πλέον τους 116 με τάσεις αύξησης, ενώ η κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική ανέρχεται στο 60% και αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι υπολογίζεται πως είναι τριπλάσιος από τα 8.437 ενεργά, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι περίπου 1.000. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα άνω των 55 ετών.

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη

Σε υψηλό επίπεδο, της τάξεως του 7,4%, ανέρχεται το ποσοστό των θετικών rapid test που διενεργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς 252 δείγματα βρέθηκαν θετικά για κορονοϊό σε συνολικά 3.402 ελέγχων. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ανέρχεται στα 32 έτη, γεγονός που δείχνει ότι οι νεότερες ηλικίες είναι αυτές στις οποίες συναντάται συχνότερα ο ιός.  

Στο «κόκκινο» βρίσκονται από σήμερα η περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η Λάρισα και η Ροδόπη, κάτι που συνεπάγεται υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Ειδικότερα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν, χθες, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πραγματοποιήθηκαν 3.402 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν 252 θετικά δείγματα (7,4%), με διάμεση ηλικία τα 32 έτη.

Στο «κόκκινο Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα στις 6:00 το πρωί 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας αλλάζουν επίπεδο συναγερμού. Συγκεκριμένα οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης περνούν στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Ακόμη, στο «πορτοκαλί», δηλαδή επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) ανεβαίνουν από τις 06:00 της Παρασκευής οι περιφερειακές ενότητες: Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας , Πιερίας και Χαλκιδικής, ενώ στο «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης) περνούν οι περιφερειακές ενότητες, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Όσον αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, από σήμερα ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών. Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Επιπλέον από σήμερα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

-Κινηματογραφικές προβολές

-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

-Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

-Γυμναστήρια

- Συνέδρια / Εκθέσεις

-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Εμποροπανηγύρεις

-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Σχετικά με τις περιφερειακές ενότητες της Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής που πέρασαν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 δηλαδή (Αυξημένης Επιτήρησης), από σήμερα στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς επίσης και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής περιφερειακές ενότητες : Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Σέρρες.