Σ. Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Σ. Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

Την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σ. Μισέλ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη» για να προσθέσει: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, της Κύπρου και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογράμμισε. 

Στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας εστίασε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μετέθεσε το ζήτημα για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε η κα Φον ντερ Λάιεν, για να τονίσει σε κοινή γραμμή με τον Σ. Μισέλ: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων».