Ρωσία: Προτείνει στις ΗΠΑ παράταση της συμφωνίας START για πέντε χρόνια

Ρωσία: Προτείνει στις ΗΠΑ παράταση της συμφωνίας START για πέντε χρόνια

Να παραταθεί η ισχύς της συμφωνίας για την περαιτέρω μείωση και περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών START για πέντε χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα να εξευρεθεί ένας νέος μηχανισμός ελέγχου των εξοπλισμών, προτείνει η Ρωσία στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass οι επαφές της Μόσχας - Ουάσιγκτον στο ζήτημα αυτό δεν έχουν διακοπεί, όπως και επιβεβαιώνει ο Ριαμπκόφ.

«Θεωρούμε ότι η συμφωνία START, που διασφάλισε αξιόπιστα την προβλεψιμότητα στον τομέα των πυραυλικών-πυρηνικών εξοπλισμών επί μία ολόκληρη δεκαετία, αξίζει να παραταθεί για ένα διάστημα πέντε ετών, κατά την διάρκεια του οποίου είναι δυνατόν, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο ή να τελειοποιήσουμε τον υπάρχοντα μηχανισμό στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα προς το παρόν δεν βλέπει εκ μέρους της Ουάσιγκτον «προθυμία να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση για παράταση της συμφωνίας χωρίς προϋποθέσεις».

Παράλληλα ο Ριαμπκόφ είπε πως η Μόσχα θα παρακολουθεί για να διαπιστώσει τι σημαίνει πρακτικά η πρόθεση της Ουάσιγκτον να διορίσει για πρώτη φορά μετά το 2008 πρέσβη στην Λευκορωσία, καθώς όπως είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν μεγάλη δραστηριότητα σε χώρες που συνορεύουν άμεσα με την Ρωσία.

AP Photo/Richard Drew, File