Ρωσία: Η ερευνητική εφημερίδα Novaya Gazeta δέχθηκε χημική επίθεση

Ρωσία: Η ερευνητική εφημερίδα Novaya Gazeta δέχθηκε χημική επίθεση

Η ανεξάρτητη ρωσική ερευνητική εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα γραφεία της στη Μόσχα δέχτηκαν χημική επίθεση από «αγνώστους».

«Το πρωί πραγματοποιήθηκε χημική επίθεση στο κτίριο όπου βρίσκεται το κεντρικό  μας γραφείο», ανέφερε σε δήλωση ο αρχισυντάκτης του ανεξάρτητου μέσου μαζικής ενημέρωσης Ντμίτρι Μουράτοφ.

Ο Μουράτοφ δεν αποκάλυψε ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση αλλά σημείωσε το γεγονός ότι οι τρεις ΜΚΟ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της Wagner για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία ενός κρατουμένου στη Συρία, βασίστηκαν στην έρευνα της εφημερίδας.

Ο Ντένις Κορότκοφ, δημοσιογράφος της Novaya Gazeta, είχε γράψει άρθρα για την Wagner, μια οργάνωση μισθοφόρων στρατιωτών η οποία συνδέεται με το Κρεμλίνο έχοντας λάβει μέρος σε συγκρούσεις στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Τόσο τα γραφεία της Novaya Gazeta, η οποία ιδρύθηκε το 1993, όσο και πολλοί από τους δημοσιογράφους της έχουν δεχθεί επιθέσεις στο παρελθόν.

Το 2006, η κορυφαία δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία ερευνούσε προσωπικά τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πυροβολήθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της στη Μόσχα, ενώ το 2017, η αρθρογράφος της Novaya Gazeta, Γιούλια Λατγινίνα, εγκατέλειψε τη χώρα μετά από μια σειρά επιθέσεων που δέχθηκε.

Σε ένα άλλο περιστατικό το 2018, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας είχαν τοποθετηθεί ένα στεφάνι κηδείας και ένα σπασμένο κεφάλι κατσίκας με ένα σημείωμα: «Στον αρχισυντάκτη της Novaya Gazeta. Χαιρετίσματα σε εσάς και τον Κορότκοφ!».