Reuters: Η Ρωσία εγκρίνει το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του Covid-19

Reuters: Η Ρωσία εγκρίνει το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του Covid-19

Εγκρίθηκε στη Ρωσία το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου που χρηματοδοτεί την έρευνα Κιρίλ Ντμιτρίεφ , και θα αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια τροποποιημένη εκδοχή του ιαπωνικού φαρμάκου favipiravir, που θα κυκλοφορήσει στη Ρωσία με το όνομα Avifavir.

Σύμφωνα με τον Ντμιτρίεφ οι κλινικές δοκιμές περιλάμβαναν 330 άτομα και φάνηκε ότι το φάρμακο καταπολεμά αποτελεσματικά τον ιό στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε τέσσερις μέρες.

Οι δοκιμές, όπως είπε, συνεχίζονται, αλλά το φάρμακο πήρε έγκριση από το ρωσικό υπουργείο υγείας μέσω ταχείας διαδικασίας.

Ρώσοι ειδικοί τροποποίησαν το ιαπωνικό φάρμακο ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του για τη θεραπεία του κορονοϊού και η Μόσχα θα είναι έτοιμη να μοιραστεί και με άλλους αυτές τις τροποποιήσεις σε δύο περίπου εβδομάδες, είπε ο Ντμιτρίεφ. Το φάρμακο είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

«Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε. «Θα μειώσει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, θα έχουμε λιγότερους ασθενείς που φτάνουν σε κρίσιμη κατάσταση, και στο 90% των ανθρώπων εξαφανίζει τον ιό μέσα σε δέκα μέρες».

Τα ρωσικά νοσοκομεία θα αρχίσουν να χορηγούν το φάρμακο στις 11 Ιουνίου, με τη δυνατότητα να υποβάλλουν σε αγωγή περίπου 60.000 άτομα το μήνα.

Το φάρμακο, που λειτουργεί προκαλώντας «βραχυκύκλωμα» στους μηχανισμούς αναπαραγωγής κάποιων ιών RNA, βρίσκεται υπό δοκιμή και στην Ιαπωνία, όπου είχε αρχικά αναπτυχθεί, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση εκεί.

Μόλις καλυφθούν οι ανάγκες της Ρωσίας, δήλωσε ο Ντμιτρίεφ, θα αρχίσουν και οι εξαγωγές, σημειώνοντας ότι χώρες στη Μέσα Ανατολή και τη Λατινική Αμερική έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.