7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Reuters: Δεν εμπιστεύεται τον κεντρικό τραπεζίτη ο Ερντογάν - Κατρακυλά η λίρα

Reuters: Δεν εμπιστεύεται τον κεντρικό τραπεζίτη ο Ερντογάν - Κατρακυλά η λίρα

Την εμπιστοσύνη του στον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσίογλου χάνει ο Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters, μόλις επτά μήνες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρει ότι ο τούρκος Πρόεδρος ήταν απογοητευμένος από το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων καθυστέρησε μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο Φαρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter ότι το τηλεγράφημα του Reuters ήταν ψευδές, χωρίς να αναφέρει κάτι άλλο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα λόγω ανησυχιών για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και της ενίσχυσης του δολαρίου.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 8,93 λίρες, καλύπτοντας μέρος των απωλειών της από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,9750 δολαρίων που είχε υποχωρήσει νωρίτερα, αλλά με απώλειες 0,5% από το χθεσινό επίπεδο των 8,8800 δολαρίων. Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποχωρήσει 16% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η αδυναμία της λίρας οφείλεται εν μέρει στο δημοσίευμα του Reuters ενώ σημειώνεται ότι η διάψευση από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν ψαλίδισε κάπως τις απώλειες.