7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Reuters: Απειλές και ξυλοδαρμοί υπαλλήλων του ΟΗΕ από τους Ταλιμπάν

Reuters: Απειλές και ξυλοδαρμοί υπαλλήλων του ΟΗΕ από τους Ταλιμπάν

Δεκάδες περιστατικά απειλών και ξυλοδαρμών από τους Ταλιμπάν κατά εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών περιγράφονται σε εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters. 

Σε αυτό περιγράφονται συγκαλυμμένες απειλές, λεηλασίες γραφείων του ΟΗΕ και σωματική κακοποίηση μελών του προσωπικού από τις 10 Αυγούστου, λίγο πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ενώ το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα έχει επιδιώξει να καθησυχάσει τους Αφγανούς και τις δυτικές δυνάμεις ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αναφορές αντιποίνων έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, κυρίως μεταξύ εκείνων που συνδέονται με ξένους οργανισμούς.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο στον κατάλογο των περιστατικών που περιγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ. ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι δεν σχολιάζουν έγγραφα ασφαλείας που διαρρέουν.

Φόβος ότι οι υπάλληλοι θα γίνουν στόχος

Μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, χιλιάδες άνθρωποι ετράπησαν σε φυγή από το Αφγανιστάν επιβιβαζόμενοι σε στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις από την πρωτεύουσα, και στο αεροδρόμιο εξελίσσονταν σκηνές χάους.

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τη βάναυση επιβολή του αυστηρού ισλαμικού νόμου όπως την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται και στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος αντιποίνων αφού πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτες στοχευμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν τον περασμένο χρόνο.

Μια Αφγανή, η οποία εργάζεται για πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνεται εγκαταλελειμμένη.

«Κάθε γυναίκα που γνωρίζω νιώθει τον ίδιο φόβο με μένα. Τι θα γίνει τώρα με τα παιδιά μας αν τιμωρηθούμε για τη δουλειά μας; Τι θα συμβεί στις οικογένειές μας; Τι θα κάνουν σε εμάς τις γυναίκες;» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ένας Αφγανός, εργαζόμενος στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει τουλάχιστον 50 Αφγανούς εργαζομένους που έχουν προειδοποιηθεί ή απειληθεί από τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας: «Το εθνικό προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται υπό σοβαρή άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα».

Συμπλήρωσε ότι οι απειλές δεν συνδέονταν απαραίτητα με το καθεστώς των ανθρώπων στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ήταν ένα εργαλείο της προσπάθειας των Ταλιμπάν να επιβάλουν τον έλεγχο στην Καμπούλ.

Μια δεύτερη Αφγανή που επίσης εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι μαζί με τον σύζυγό της και την 3χρονη κόρη της τις τελευταίες 10 ημέρες. Μερικοί από τους γείτονές της γνωρίζουν ότι εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη και ανησυχεί ότι μπορεί να την καταδώσουν.

Διαθέτει βίζα για γειτονική χώρα, αλλά είναι απογοητευμένη που τα Ηνωμένα Έθνη δεν την βοήθησαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Περιμέναμε ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ να μας βοηθήσει. Ειλικρινά το περιμέναμε αυτό», είπε η γυναίκα. «Κινδυνεύουμε. Και αν δεν μπορούμε να εργαστούμε, ποιος θα φτάσει στους ανθρώπους;»