Ρέι Ντάλιο: Οδεύουμε ολοταχώς προς μια ύφεση αντίστοιχη του 1930

Ρέι Ντάλιο: Οδεύουμε ολοταχώς προς μια ύφεση αντίστοιχη του 1930

Ο επικεφαλής της Bridgewater Associates του μεγαλύτερου fund παγκοσμίως θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι όμοιες με τις εκείνες της Μεγάλης Ύφεσης, που διήρκησε από το 1929 έως το 1933 και θεωρείται ως η χειρότερη οικονομική κρίση στην αμερικανική ιστορία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ted Connect, o Ντάλιο σημείωσε ότι κατά την Μεγάλη Ύφεση η ανεργία έφτασε σε σχεδόν 25%, ενώ το ΑΕΠ υποχώρησε κατά σχεδόν 30%. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι και τώρα ισχύει κάτι τέτοιο, ο Ντάλιο απάντησε "Ναι", επισημαίνοντας ότι ίσως χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι συνέπειες.

Ο ίδιος επεσήμανε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να δουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας και μεγαλύτερη του 10% υποχώρηση της οικονομίας.

Παράλληλα τόνισε "Αυτό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι συνέβη το 2008" αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στην ύφεση που ακολούθησε, όπου το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,3% και το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 10%.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εκπομπή Squawk Box του CNBC, o Ντάλιο είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι εταιρικές απώλειες στις ΗΠΑ θα είναι της τάξης των 4 τρισ. δολ., ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι θα χρεοκοπήσουν ως αποτέλεσμα της ύφεσης.