Β. Κικίλιας: Ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των κυβερνήσεων για τα μέτρα

Ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των κυβερνήσεων για τα μέτρα

Την πρόταση για την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά  έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό τα κράτη- μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία διεξαγωγής κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) στο πνεύμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Πρότεινα ξανά στους Ευρωπαίους ομολόγους μου τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έτσι ώστε να μπαίνουν on time όλες οι πολιτικές των κρατών- μελών και να υπάρχει απευθείας ενημέρωση για τα επιμέρους μέτρα τα οποία παίρνουν για τον κορονοϊό» σημείωσε ο υπουργός μετά τη λήξη του Συμβουλίου.

«Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες, με τους ηλικιωμένους, με αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα από αυτή την κρίση Δημόσιας Υγείας. Είμαστε οργανωμένοι με τα νοσοκομεία μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με το ΕΚΑΒ, με τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους και αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτό το πολύ σοβαρό θέμα» τόνισε.

Σχολιάζοντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον αποκλεισμό διάθεσης μασκών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως υπάρχει «τεράστια αλληλεγγύη, οι υπουργοί είναι αφοσιωμένοι σε κοινές δράσεις για κοινές προμήθειες στην περίπτωσή μας. Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εθνικά μέτρα αλλά αυτό που είδαμε σήμερα ήταν τις προσπάθειες από την Επιτροπή, το ECDC, τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για να καταλήξουν σε κοινές δράσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος: η αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα δημόσιας υγείας».

Μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 45 και για την ικανότητα να γίνονται τα απαιτούμενα τεστ, ο υπουργός σημείωσε: «Πρώτα απ’ όλα εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Και αυτό είναι το ζητούμενο για όλη την Ευρώπη. Και μετά υποστηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές. Πρέπει να τους εμπιστευόμαστε όλους, να υπάρχει αφοσίωση και φυσικά τονίζω να μην υπάρχουν fake news».