8ος χρόνος, ημέρα 2432η
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: Οι τρεις τρόποι μετάδοσης - Τα συμπτώματα

Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: Οι τρεις τρόποι μετάδοσης - Τα συμπτώματα

Στους τρεις τρόπους μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Μιλώντας στον Ant1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας μίλησε για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως και παρέθεσε τους τρόπους που μπορεί κάποιος να κολλήσει ευλογιά των πιθήκων.

Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι: Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.