Πρωτογενές έλλειμμα 25 δισ. ευρώ και χρέος άνω των 355 δισ. ευρώ αφήνει πίσω της η πανδημία

Πρωτογενές έλλειμμα 25 δισ. ευρώ και χρέος άνω των 355 δισ. ευρώ αφήνει πίσω της η πανδημία

Ήρθε η ώρα να εκδοθεί ο «λογαριασμός» για τα μέτρα στήριξης που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα συνολικού ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ όπως υποστήριξε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Και ο λογαριασμός λέει ότι στη διετία 2020-2021 η Ελλάδα θα φορτωθεί πρωτογενή ελλείμματα της τάξεως των 25 δις. ευρώ σε δύο χρόνια, ελλείμματα γενικής κυβέρνησης που θα ξεπεράσουν τα 35 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους (περίπου 5 δισ. ευρώ ανά έτος) ενώ το δημόσιο χρέος που έχει ήδη αναρριχηθεί στα 341 δισ. ευρώ από το τέλος του 2020, θα φτάσει ακόμη και στα 355-357 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 ανάλογα με το που θα θελήσει το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ να κρατήσει τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2021. (όσο περισσότερα τα ταμειακά διαθέσιμα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το χρέος).

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη εκτίμηση για το πρωτογενές έλλειμμα του 2020. Αυτό θα κλείσει τελικώς πάνω από τα 12 δισ. ευρώ λόγω αναπροσαρμογών που έχει κάνει η Eurostat στον τρόπο υπολογισμού (κυρίως σε ό,τι αφορά στο clawback και στο rebate για τις φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τις εγγυήσεις των δανείων που έχουν χορηγηθεί από το δημόσιο).

Επίσης, πάνω από τα 12 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κλείσει το πρωτογενές έλλειμμα και για το 2021. Ο προϋπολογισμός της περυσινής χρονιάς, έκανε λόγο για έλλειμμα της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή είχε στηριχτεί στο ότι τα μέτρα στήριξης θα ανέλθουν στα 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 και όχι στα 14-15 δισ. ευρώ που θα είναι ο τελικός λογαριασμός της φετινής χρονιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και φέτος, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως των 13-14 δισ. ευρώ ποσό και πάλι θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 7,5% του ΑΕΠ όσο και το 2020.

Η τροπή που παίρνει πλέον η υπόθεση με το πρωτογενές έλλειμμα αρχίζει και σηκώνει τα πρώτα «εμπόδια» τόσο για την περαιτέρω εκτέλεση του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς όσο και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2022. Μπορεί η «ρήτρα διαφυγής» να έχει διασφαλιστεί και για την επόμενη χρονιά, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο ωριμάζει πλέον η σκέψη ότι το 2022 δεν θα πρέπει να προσθέσει ακόμη περισσότερα πρωτογενή ελλείμματα. Και αυτό ώστε η επιστροφή στην δημοσιονομική κανονικότητα (σ.σ που προβλέπει παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 2% για τα επόμενα πολλά χρόνια) να μην γίνει απότομα και να εξασφαλιστεί μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ και όχι μέσα από την επιβολή περιοριστικών μέτρων.