Ο πλανήτης υποδέχτηκε με περιορισμένους εορτασμούς το 2022, την 3η χρονιά της πανδημίας, με την μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει όλες τις χώρες, αλλά και με κάποιες ενδείξεις ελπίδας να αχνοφαίνονται για έξοδο από τη δίνη του κορονοϊού.
Ειδικότερα η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού «χάλασε» τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά σε μεγάλο μέρος του κόσμου, με το Παρίσι να ακυρώνει το σόου των πυροτεχνημάτων, το Λονδίνο να το μεταφέρει στην τηλεόραση και την πόλη της Νέας Υόρκης να περιορίζει τους εορτασμούς με την περίφημη πτώση της μπάλας στην Τάιμς Σκουέρ.
Η φωτισμένη μπάλα από φύλλα κρυστάλλου Waterford κύλησε τα μεσάνυχτα στην Τάιμς Σκουέρ, αλλά μόνο 15.000 θεατές επιτρεπόταν να βρίσκονται στην περιοχή απ' όπου μπορούσαν να παρακολουθήσουν το θέαμα, αντί για 58.000 συνήθως.
Πριν από ένα χρόνο τα εμβόλια, που είχαν μόλις καταστεί διαθέσιμα, πρόσφεραν την ελπίδα πως η πανδημία της COVID-19 μπορεί να ετίθετο υπό έλεγχο μέχρι τις αρχές του 2022. Αντί γι΄αυτό, η εμφάνιση της Όμικρον οδήγησε σε απότομη αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.
Αντίστοιχα πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε 44.000 μολύνσεις-ρεκόρ την Τετάρτη και άλλες 43.000 την Πέμπτη, κάνοντας ορισμένους να αναρωτηθούν αν έπρεπε να προχωρήσουν κανονικά οι εορτασμοί.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν πως ένα πάρτι σε εξωτερικό χώρο για τους εμβολιασμένους, με μάσκες και τήρηση αποστάσεων, θα ήταν ασφαλές και μια καλύτερη επιλογή από τους εορτασμούς ουσιαστικά χωρίς κοινό το 2021.
"Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν ανησυχώ", δήλωσε η Σου Παρκ, μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μία από τους 15.000 ανθρώπους που επιτράπηκε να παραστούν διά ζώσης. "Οπωσδήποτε πιστεύω ότι αξίζει να έρθουμε και να γιορτάσουμε. Θα έχει πιο πολύ νόημα μέσα στο πλήθος".
Παράλληλα, αλλού στον κόσμο εκδηλώσεις περιορίστηκαν ή ακυρώθηκαν εντελώς, όπως τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα στους Πύργους Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ.
Τα μεσάνυχτα πέρασαν στο Παρίσι χωρίς την προγραμματισμένη επίδειξη πυροτεχνημάτων ή με μουσική από DJ στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής που έκρινε πως οι μαζικές συναθροίσεις θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνες.
Στην Ολλανδία πάλι, όπου απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε εξωτερικό χώρο, η αστυνομία διέλυσε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν αψηφήσει την απαγόρευση και είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Νταμ του Άμστερνταμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Εντούτοις, στο Λονδίνο, όπου μια επίδειξη πυροτεχνημάτων και ένα σόου με φώτα ακυρώθηκαν τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι το θέαμα θα ζωντάνευε στην τηλεοπτική οθόνη, καθώς το Μπιν Μπεν ήχησε για πρώτη φορά από το 2017 έπειτα από την ανακαίνισή του.
Σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το BBC από τα πυροτεχνήματα έδειξαν ελάχιστη κίνηση οχημάτων στους δρόμους και ουσιαστικά κανέναν διά ζώσης θεατή.
Να σημειωθεί ότι μερικές ώρες νωρίτερα το Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, γιόρτασε την Πρωτοχρονιά με τα θεαματικά πυροτεχνήματα στο λιμάνι πάνω από την Όπερα.
Άνθρωποι στη Μαδρίτη στήθηκαν στην ουρά για ώρες για να εισέλθουν στην κύρια πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ όπου οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία πολλών σημείων ελέγχου ασφαλείας, υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρητικότητα στο 60%.
Ο Σαούλ Πεδρέρο, ένας 34χρονος υπάλληλος, ήρθε από τη Βαρκελώνη, η οποία έχει ορισμένους από τους πιο αυστηρούς ελέγχους στην Ισπανία, περιλαμβανομένης και μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 1.00 π.μ.
"Μοιάζει σαν να είναι μια άλλη χώρα. Εδώ μπορείς να κάνεις τα πάντα και κανείς δεν λέει τίποτα", είπε.
Μια πλουσιοπάροχη επίδειξη πυροτεχνημάτων φώτισε τους εορτασμούς όπου οι Ισπανοί γεμίζουν το στόμα με 12 ρώγες σταφύλι για να συνοδεύσουν κάθε χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα.
Επιπροσθέτως, στην Ασία οι εορτασμοί συντομεύθηκαν ή ακυρώθηκαν. Στη Νότια Κορέα μια παραδοσιακή τελετή κωδωνοκρουσίας τα μεσάνυχτα ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά, ενώ οι εορτασμοί ακυρώθηκαν στη λαμπερή συνοικία διασκέδασης Σιμπούγια του Τόκιο και ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα κάλεσε από το YouTube τους πολίτες να φορούν μάσκες και να περιορίσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων στα πάρτι.
Τέλος, η Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός στα τέλη του 2019, ήταν σε υψηλό συναγερμό, με την πόλη Σιάν να βρίσκεται σε λοκντάουν ενώ οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά σε άλλες πόλεις ακυρώθηκαν.
Με φαντασμαγορικό θέαμα η Αθήνα υποδέχθηκε το 2022
Με ελπίδα, αισιοδοξία κι ένα φαντασμαγορικό θέαμα η Αθήνα καλωσόρισε το 2022. Στον λόφο του Λυκαβηττού, με φόντο τα λαμπερά φώτα της πόλης, ο δήμος Αθηναίων αποχαιρέτισε το 2021 και υποδέχθηκε τη νέα χρονιά με ένα φαντασμαγορικό θέαμα, γεμάτο φως και λάμψη.
Τα τελευταία λεπτά του χρόνου, ο ιστορικός λόφος μεταμορφώθηκε σε μία εντυπωσιακή υπαίθρια σκηνή με οικοδεσπότη τον κορυφαίο Έλληνα σταρ, Σάκη Ρουβά. Ο καλλιτέχνης υπό τη συνοδεία 17μελούς ορχήστρας, αποτελούμενης από εξαιρετικούς μουσικούς και σολίστ, «ταξίδεψε» την Αθήνα σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Αγαπημένα τραγούδια και γιορτινές μελωδίες, παρουσιάστηκαν σε πρωτότυπες τζαζ εκτελέσεις, στο πνεύμα της πρωτοχρονιάτικης γιορτής.
Η εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων μεταδόθηκε από τη συχνότητα της ΕΡΤ1 και της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, ertflix.gr μεταφέροντας την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, σε κάθε σημείο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Σάκης Ρουβάς κάλεσε στη σκηνή τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τη Χορωδία των Παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου» για να καλωσορίσουν όλοι μαζί το 2022.
«Αποχαιρετούμε μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Χρονιά με πολλές και οδυνηρές απώλειες, ανασφάλεια και φόβο. Η ζωή όμως, είναι μεγαλύτερη από τις οδύνες της. Κι αυτή η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή. Ας την κάνουμε λοιπόν με αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη. Να ευχηθώ πάνω από όλα, Υγεία. Δύναμη, Αγάπη, Αλληλεγγύη και Αλληλοσεβασμό. Να είμαστε όλοι καλά. Και το 2022 να πάρουμε την «ανάσα» που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη!», ανέφερε στο μήνυμα του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλωσορίζοντας τον νέο χρόνο.
Αμέσως μετά, υπό τους ήχους της μελωδίας «Πάει ο παλιός ο χρόνος», ο αττικός ουρανός «πλημμύρισε» πυροτεχνήματα.
Ευχή όλων, η νέα χρονιά να μάς χαρίσει απλόχερα ό,τι περισσότερο έχουμε ανάγκη: Υγεία, αντοχή, φως, ελπίδα και χαμόγελο!