7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Πρώτο βήμα στην μετά covid εποχή το εργασιακό, οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Πρώτο βήμα στην μετά covid εποχή το εργασιακό, οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Ως το πρώτο μεγάλο βήμα στην επιχείρηση επαναφοράς της χώρας στην μετά covid εποχή χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εμβληματική επιλογή που στέλνει το μήνυμα της επιστροφής σε πιο «πολιτικούς ρυθμούς», κυρίως ως προς τις κυβερνητικές επιλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επιμένουν σχετικές πληροφορίες, πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα συσκέψεις συγκεκριμένων συνεργατών του πρωθυπουργού που προετοιμάζουν την τακτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα της πανδημίας, μια και πιστεύουν ότι η περίοδος αυτή θα αποτελέσει βαρόμετρο για την πορεία της κυβέρνησης.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου σκηνικού που θέλει να στήσει η κυβέρνηση είναι η επίτευξη γρήγορων ρυθμών ανάκαμψης.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε πέντε παράγοντες:

  • Την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων από το ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από δράσεις που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη.
  • Τη γρήγορη υλοποίηση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.
  • Την στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Τη βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Βάρος στην προσπάθεια αυτή θα δοθεί κυρίως μέσα από την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

«Βασική προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος είναι να δώσει πίσω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, ξεκαθαρίζοντας ότι η μεσαία τάξη δε θα ανακτήσει απλώς αυτά που έχασε λόγω πανδημίας αλλά αυτά που της αφαίρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να στηρίξουν αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες, με βασικά εργαλεία τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι αναπτυξιακοί στόχοι του ταμείου απευθύνονται κυρίως στην μεσαία τάξη.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 57 δισ. των επενδύσεων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», θα εκταμιευθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις ικανές να επουλώσουν τα τραύματα του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η κυβέρνηση πάντως μετά τη ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλές στροφές ως προς το νομοθετικό έργο, μια και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν μπαράζ νομοθετημάτων μέχρι και το φθινόπωρο.