Πρώτη κατοικία - Επιδότηση στεγαστικού δανείου

Πρώτη κατοικία - Επιδότηση στεγαστικού δανείου

Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του το θέμα και θα προβεί ο ίδιος στις σχετικές ανακοινώσεις μιλώντας από του βήματος της Βουλής.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «προστασία κατοικίας για αυτούς που έχουν πληγεί από τον Covid-19». Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση απόψεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Να σημειωθεί ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα ισχύος του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θεωρητικά από την Παρασκευή οι τράπεζες θα μπορούν να βγάζουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία για όλους εκείνους που έχουν κόκκινο δάνειο και δεν έχουν προχωρήσει στην ρύθμισή του. Πρακτικά αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί, αφού ούτε οι τράπεζες θέλουν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού και το κυριότερο τα δικαστήρια δεν λειτουργούν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει κανένας πλειστηριασμός.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία. Πηγές από τις τράπεζες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο. Δηλαδή, όποιος ενταχθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ισχύος του μεταβατικού πλαισίου, θα λάβει για τη διάρκεια του εννεαμήνου το ανώτατο ύψος της προβλεπόμενης επιδότησης.

Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι, θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία, που θα είναι όμως και η τελευταία για να ρυθμίσουν το δάνειό τους, αλλά η περίοδος αυτή θα είναι περιορισμένη. Όπως σημειώνεται η παράταση θα δοθεί εξαιτίας του ότι λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν έστω και αν το ήθελαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά αφού κάποιες υπηρεσίες ήταν κλειστές π.χ. υποθηκοφυλακεία.

Με το παραπάνω πλαίσιο, εφόσον εφαρμοσθεί, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα δεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 90 χιλ. δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό εξέταση πλαισίου, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους με εξασφάλιση κρατικής επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης.