Πρώτη επίσκεψη ισραηλινού υπουργού στο Μαρόκο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων

Πρώτη επίσκεψη ισραηλινού υπουργού στο Μαρόκο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ έφθασε σήμερα αεροπορικώς στο Μαρόκο για την πρώτη επίσκεψη στο βασίλειο μέλους της κυβέρνησης του εβραϊκού κράτους μετά την εξομάλυνση των διμερών σχεσεών στα τέλη του 2020, ανέφερε μέσω του Twitter η ισραηλινή διπλωματία.

Ο Λαπίντ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον μαροκινό ομόλογό του Νάσερ Μπουρίτα και αύριο να εγκαινιάσει μια διπλωματική αντιπροσωπεία στο Ραμπάτ, πριν αναχωρήσει στη συνέχεια από τη χώρα.

«Προσγειωθήκαμε στο Μαρόκο. Είμαι υπερήφανος που εκπροσωπώ το Ισραήλ σ' αυτή την ιστορική επίσκεψη», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στο Twitter κατά την προσγείωση της πτήσης των εθνικών ισραηλινών αερογραμμών El Al που τον μετέφερε.

Το βασίλειο ήταν η τέταρτη αραβική χώρα --μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν-- που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 2020 παρακινούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της «κυριαρχίας» της στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται στο βασιλικό μαυσωλείο όπου έχουν ενταφιαστεί οι βασιλείς Χασάν 2ος και Μοχάμεντ 5ος, και θα ακολουθήσει η διμερής συνάντηση ανάμεσα στους Λαπίντ και Μπουρίτα.

Τρεις νέες συμφωνίες συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, σύμφωνα με το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η πρώτη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την καθιέρωση των απ' ευθείας εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει τις συμφωνίες εξομάλυνσης ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς τις «προδοσία», καθώς η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρούνταν μέχρι τότε απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση.

Στο Μαρόκο, η παλαιστινιακή υπόθεση εξακολουθεί να κινητοποιεί την κοινωνία των πολιτών, μερικά κόμματα της αριστεράς και τους ισλαμιστές.

Η εβραϊκή κοινότητα του Μαρόκου είναι η μεγαλύτερη στη βόρεια Αφρική και οι περίπου 700.000 μαροκινής καταγωγής Ισραηλινοί έχουν σε πολλές περιπτώσεις διατηρήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους.