Πρώτες συλλήψεις διαδηλωτών με τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας
Χονγκ Κονγκ

Πρώτες συλλήψεις διαδηλωτών με τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας

Με την κατάσταση να είναι τεταμένη μετά την υπερψήφιση του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να μετάσχουν σε πορεία που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου και φέτος σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα.

Η αστυνομία της πόλης φρόντισε να δείξει τις διαθέσεις της προβαίνοντας στις πρώτες συλλήψεις με τον νέο νόμο. 

Η αστυνομία, η οποία νωρίτερα είχε απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας, επικαλέστηκε για πρώτη φορά τον νόμο αυτόν που θεσπίστηκε από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και διευκρίνισε ότι η πρώτη σύλληψη στην οποία προχώρησε βάσει του νόμου αυτού ήταν ενός άνδρα που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από την αστυνομία στο Twitter δείχνουν τη σημαία να είναι πεσμένη στο πεζοδρόμιο μπροστά από έναν άνδρα που φοράει μαύρο μπλουζάκι στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Κουράγιο».

«Επιδεικνύετε σημαίες ή πανό / φωνάζετε συνθήματα / ή συμπεριφέρεστε με τρόπο που δείχνει πρόθεση απόσχισης ή ανατροπής, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει αδίκημα βάσει του (...) νόμου περί εθνικής ασφάλειας», έγραφε ένα μοβ πανό που είχε αναπτύξει η αστυνομία.

Η αστυνομία έκανε στη συνέχεια και χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος των ακτιβιστών που είχε συγκεντρωθεί και διαμαρτυρόταν.

Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ χθες, Τρίτη, από το Πεκίνο, τιμωρεί εγκλήματα όπως η αποσχιστική, ανατρεπτική, τρομοκρατική δράση και η συνωμοσία με ξένες δυνάμεις με ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης, προμηνύοντας μια απολυταρχική περίοδο για το χρηματοπιστωτικό αυτό κέντρο της Ασίας.