Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων - Τα σενάρια για εστίαση και μετακινήσεις

Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων - Τα σενάρια για εστίαση και μετακινήσεις

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκονται καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία στην χώρα μας ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα προς την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς. 

Μάλιστα, φρένο στις συζητήσεις για άμεσο άνοιγμα περισσότερων κλάδων της οικονομίας μετά τη πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, έβαλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι μοναδική αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων.

«Χιονοδρομικά και εστίαση μπορούν να περιμένουν» είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας το μήνυμα ότι κάθε άλλη συζήτηση είναι πρώιμη, πριν περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα αποτυπωθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή και την Παρασκευή θα υπάρχει εικόνα για το τι αποφασίστηκε. Αν και κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες, το άνοιγμα τους από την ερχόμενη Δευτέρα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς δεν έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Χ. Γώγος: Προτεραιότητα τα σχολεία

Στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων, εξ’ αφορμής της προσεχούς σύσκεψης της Επιτροπής των Ειδικών αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξηγεί.

Σε δεύτερο χρόνο η εστίαση - Επιφυλακτικότητα για τα χιονοδρομικά

Επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» δήλωσε, αφήνοντας μια χαραμάδα για την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

Αντίθετα, ο κ. Βατόπουλος εμφανίστηκε αρνητικός ως προς την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για την εστίαση.