Πρόταση εισαγγελέως για ΧΑ: Όλοι με αναστολή πλην Ρουπακιά - Διεκόπη για την Τρίτη η συνεδρίαση

Πρόταση εισαγγελέως για ΧΑ: Όλοι με αναστολή πλην Ρουπακιά - Διεκόπη για την Τρίτη η συνεδρίαση

Να ανασταλεί η έκτιση της ποινής μέχρι το Εφετείο για όλους τους καταδικασθέντες στην δίκη της Χρυσής Αυγής, ακόμη και για την διευθυντική της ομάδα που βαρύνεται με ποινές 13 ετών, πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμο, εξαιρώντας μόνο τον Γ. Ρουπακιά.

Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:

1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.

2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.

3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.

4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.

5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.

6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.

Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο. 

Επικαλέστηκε για αυτή την πρόταση τον νέο ποινικό κώδικα και επιχειρηματολόγησε, λέγοντας ότι οι καταδικασθέντες δεν είναι ύποπτοι φυγής, έχουν μόνιμη διεύθυνση στην χώρα, τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν σφραγιστεί και το κόμμα έχει αποδυναμωθεί. Σημειωτέον ότι η πρόταση της εισαγγελέως περιλαμβάνει ακόμη και τον Γ.Λαγό, ο οποίος δεν είχε κάνει αίτηση για αναστολή.

Σε κάθε περίπτωση η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή του για το εάν και σε ποια μέλη της Χρυσής Αυγής θα δοθούν αναστολές. Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η κα Οικονόμου έχει προκαλέσει πολλές φορές αντιδράσεις με τις μέχρι τώρα προτάσεις της. Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε προτείνει να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, πρόταση που δεν είχε γίνει δεκτή από το δικαστήριο. Τότε είχε υποστηρίξει πως δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Επίσης προ μερικών εβδομάδων και ενώ αρχικά είχε εισηγηθεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους εκτός από τρεις, πρώην βουλευτές, λίγο αργότερα είχε αλλάξει την πρότασή της. Επειτα από τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, είχε προτείνει την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (σύννομου βίου πλέον) για όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα, καθώς και για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα. 

Δηλαδή ενώ αρχικά είχε ζητήσει το ελαφρυντικό να αναγνωριστεί μόνο σε τρεις πρώην βουλευτές, στη συνέχεια το επέκτεινε και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Είχε εξαιρέσει από εκείνη της την πρόταση τους 7 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όπως και τον Γ. Ρουπακιά. 

Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής: Αν δοθούν αναστολές είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία

Με αιχμηρές δηλώσεις αντέδρασαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στην πρόταση της εισαγγελέως να χορηγηθούν αναστολές σε όλους τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, πλην του Ρουπακιά.

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων» σημείωσε ο Παναγιώτης Σάπουντζακης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ. «Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις, παρόλο που [ο Μιχαλολιάκος] καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού» υπογράμμισε ο συνήγορος του ΠΑΜΕ και συμπλήρωσε εμφατικά: «Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, δήλωσε ότι «τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων». Σημείωσε ότι την κ. Οικονόμου «τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν». Όπως δήλωσε ο ίδιος, η εισαγγελέας «δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους». «Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ανέφερε ότι «η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης». Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής σχολίασε ότι «υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Αύριο στις 10.00 το πρωί θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων της υπεράσπισης.

Αναλυτικά οι ποινές

Οι τελικές ποινές για το Διευθυντήριο


Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη

Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη

Νίκος Κούζηλος: 7 έτη

Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη

Αντώνης Γρέγος: 6 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη

Οι τελικές ποινές για πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη

Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη

Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη και 6 μήνες

Νίκος Μίχος: 6 έτη

Οι τελικές ποινές για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη

Δήμου Γιώργος: 7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.: 9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.: 9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, αναστολή επί τριετία

Σκάλκος Γ.: 7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.: 9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.: 6 έτη

Τσαλίκης Λέων: 9 έτη κάθειρξη

Τσόρβας Αθ.: 9 έτη κάθειρξη

Τσόρβας Νικ.: 9 έτη κάθειρξη

Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη κάθειρξη

Οι τελικές ποινές για την υπόθεση με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες 

Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας: 7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες

Οι τελικές ποινές για την υπόθεση του ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.: 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Οι τελικές ποινές μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Νικ. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης: 5 χρόνια κάθειρξη

Λιακόπουλος Διον.: 6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου: 6 έτη

Βενετία Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βας. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος: 6 έτη κάθειρξη

Αθ. Στράτος: 6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη

Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή

Θεοδ. Στέφας: 17 μήνες με τριετή αναστολή

Θεώνη Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή

Αναστάσιος Χιλιός: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή, μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως