Κυρ. Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας

Προστατεύσαμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας

Στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» βρέθηκε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγχαίροντας το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους νοσηλευόμενους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

Στη δομή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, ήταν παρών ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ηλικιωμένους και σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, σημειώνοντας ιδιαίτερα πως κατά την περίοδο της πανδημίας, το θεραπευτήριο έλαβε εγκαίρως όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία τόσο των περιθαλπόμενων όσο και του προσωπικού. Επισημαίνεται, πως σε τεστ για τον COVID-19, που πραγματοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα αποτελέσματα όλων ήταν αρνητικά.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι για την κυβέρνηση η διαφύλαξη της υγείας των ευπαθών ομάδων αλλά και η προστασία των εργαζόμενων στις δομές αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα. Πρόσθεσε δε πως εκτός των άλλων θετικών ειδήσεων, σε μια δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ηλικιωμένου σε κλειστή δομή.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Σεβασμιώτατε, κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, αγαπητή μου Βίκυ (Νάκου), αγαπητοί εργαζόμενοι,

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου, σήμερα, που επισκέπτομαι αυτήν την ιστορική δομή για την οποία είχα ακούσει πολλά, Σεβασμιώτατε, αλλά δεν μου έχει δοθεί, δεν μου είχε δοθεί, μέχρι σήμερα η ευκαιρία να την επισκεφτώ ο ίδιος. 

Και την επισκέπτομαι σε μια δύσκολη, αλλά συνάμα αισιόδοξη και χαρμόσυνη συγκυρία, καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού με επιτυχία καταφέραμε και σταθήκαμε ως κοινωνία απέναντι σε αυτή την πρόκληση αλλά, κυρίως, σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο και προστατεύσαμε πάνω απ’ όλα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Θυμάμαι όταν κάναμε με τον Υπουργό τις πρώτες πρώτες συσκέψεις για να χαράξουμε τη στρατηγική μας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι πήραμε μέτρα πολύ νωρίτερα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας -κυρίως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας- και δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα σε κλειστές προνοϊακές δομές, διότι γνωρίζαμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις δομές ήταν πολύ μεγάλος. Και, βέβαια, καθώς είχαμε να κάνουμε με ευάλωτους συμπολίτες μας, αυτό θα δημιουργούσε όλων των ειδών τα προβλήματα εάν το επιτρέπαμε να συμβεί.   

Θέλω να επισημάνω -και το κάνω με χαρά και με συγκίνηση- να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε η υπουργός: “Δεν είχαμε θανάτους, δεν είχαμε κρούσματα, ουσιαστικά, σε κλειστές δημόσιες δομές”. Αν δείτε τι έγινε σε όλες σχεδόν τις χώρες στο εξωτερικό θα διαπιστώσετε ότι οι αντίστοιχες αυτές δομές ήταν ουσιαστικά φυτώρια γρήγορης διάδοσης του ιού. Με πολλούς θανάτους, πολλές χώρες, μάλιστα, έφταναν στο σημείο να μην καταγράφουν καν τους θανάτους σε αυτές τις δομές και κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ηλικιωμένων οι οποίοι έχαναν τη μάχη με τη ζωή στα νοσοκομεία. Εμείς το αποτρέψαμε αυτό. Και αξίζουν διπλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, στο Υπουργείο Υγείας που έδωσε τις κατευθυντήριες εντολές, στην υφυπουργό η οποία και έσκυψε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πάνω στη θωράκιση των προνοιακών δομών, ειδικά σε εσάς στην ηγεσία, στην Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο, σε όλους τους εργαζόμενους σε αυτήν την μεγάλη δομή. Πετύχαμε, πετύχατε, κάτι το οποίο πραγματικά είναι σπουδαίο, είναι αξιοσημείωτο, είναι σημείο αναφοράς στην αναγνώριση της πατρίδας μας ως μιας χώρας η οποία πέρασε με μεγάλη επιτυχία αυτές τις δύσκολες εξετάσεις. 

Προσθέσαμε προσωπικό και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο αυτήν την έκτακτη ενίσχυση θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπολιάσουμε το προσωπικό των προνοιακών δομών με νέους συμπολίτες μας οι οποίοι θα ‘ρθουν να εργαστούν με κέφι για να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αλλά κρατώ ως ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη αυτό το οποίο ειπώθηκε, ήταν μια ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε ο ένας με τον άλλον να ανακαλύψουμε τη χαρά της ομαδικής δουλειάς και μέσα από αυτήν την μεγάλη δυσκολία, Σεβασμιώτατε, να βγούμε όλοι με μεγαλύτερη πίστη και στις δικές μας δυνατότητες να μπορούμε να ξεπερνάμε ενωμένοι τέτοιου είδους δυσκολίες και δοκιμασίες.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους και εύχομαι την επόμενη φορά που επισκεφτώ την δομή να είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση, γιατί ξέρω ότι παραλάβαμε μια δομή με πολλές δυσκολίες και ξέρω ότι η διοίκηση κατέβαλε πολύ σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσω εγώ, σήμερα, να βλέπω αυτήν την εικόνα και ξέρω ότι πάντα βάζουμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και θα την κάνουμε την δομή ακόμα καλύτερη, πάντα προς όφελος των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από φροντίδα, από χαμόγελο, από αγάπη. Και αυτή η αγάπη προσφέρεται απλόχερα σε αυτές τις δομές και γι’ αυτήν την αγάπη δεν υπάρχει κανένα απολύτως υποκατάστατο.     

Οπότε και πάλι συγχαρητήρια, μπράβο σας για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει». 

Στον Πρωθυπουργό προσφέρθηκε ως αναμνηστικό της επίσκεψης ένα χαλί που έφτιαξαν οι οικότροφοι του ιδρύματος αλλά και μια χειροποίητη μάσκα προκειμένου να τον προστατεύει -ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικατέστησε με αυτήν τη μάσκα που φορούσε.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου.

Επίσκεψη στην εταιρεία BETA CAE Systems

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν εταιρία ηλεκτρονικών συστημάτων BETA CAE Systems A.E., στο Κάτω Σχολάρι, όπου υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Παναγιώτης Κουβράκης και τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις. 

«Στηρίζουμε την έρευνα και την καινοτομία» τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του, «και το αποδεικνύουμε και έμπρακτα με την τελευταία ρύθμιση την οποία κάναμε, με τις υπεραποσβέσεις των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας». Παράλληλα, είπε ότι αυτό θα δώσει σε καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας ένα επιπρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα και κίνητρα να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην έρευνα. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση αυτή αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου.

«Αυτά τα εργαλεία είναι πολύ σημαντικά, εμείς θέλουμε να επεκταθούμε σαν εταιρία» παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Κουβράκης, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει «μακάρι, το πρόβλημα των εταιριών να είναι πως θα μεγαλώσουν. Αυτό είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα».

«Να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες, έχουνε όλα τα προσόντα έχουμε καλούς επιστήμονες, σε πολύ υψηλό επίπεδο» συνέχισε ο κ. Κουβράκης, υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο των σπουδών των νέων Ελλήνων επιστημόνων είναι υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι αυτό είναι θετικό. «Σε αυτό στηριζόμαστε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε πολλοί νέοι επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα».