7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Προσφυγή του Radio Free Europe στο ΕΔΑΔ κατά της Ρωσίας

Προσφυγή του  Radio Free Europe στο ΕΔΑΔ κατά της Ρωσίας

Ο αμερικανικός ραδιοσταθμός Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) κατά της ρωσικής κυβέρνησης, μετά την καταχώρηση του σταθμού στο μητρώο «ξένων πρακτόρων».

Η εταιρεία που εκπροσωπεί το μέσον RFE/RL και ο γενικός του διευθυντής Αντρέι Σάριι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, με αφορμή την εφαρμογή του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», θεωρώντας ότι η εφαρμογή του και ιδιαίτερα η πρακτική επιβολής προστίμων, επειδή ο σταθμός δεν εκτελεί την εντολή της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών (Roskomnadzor) που καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση «ξένος πράκτορας» σε κάθε δημοσίευμα του, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα το άρθρο 10 της σύμβασης.

Η Ρωσία έχει επιβάλει τεράστια πρόστιμα στο μέσο αυτό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και έχει παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του σταθμού επειδή επανειλημμένα αρνείται τη χρήση της σήμανσης «ξένος πράκτορας».

Στις 14 Μαΐου εκπρόσωποι της Υπηρεσίας δικαστικών κλητήρων επέδωσαν στα γραφεία της εταιρείας στην Μόσχα προειδοποίηση μέσω της οποίας της κοινοποιούσαν ότι θα προβούν σε εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Την ίδια μέρα πάγωσαν τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου, η Roskomnadzor, έστειλε 520 ειδοποιήσεις για παραβιάσεις του νόμου που προβλέπει τη σήμανση «ξένος πράκτορας» σε κάθε δημοσίευμα.

Το συνολικό ποσό των προστίμων, για περίπου 300 δικαστικές αποφάσεις, ανέρχεται στα 80 εκ. ρούβλια (888.626 ευρώ). Η εταιρεία εφεσιβάλει όλες τις αποφάσεις ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, ωστόσο τα δικαστήρια έχουν απορρίψει περισσότερες από 140 εφέσεις.

Σε περίπτωση που τα πρόστιμα δεν καταβληθούν, οι αρχές απειλούν ότι θα μπλοκάρουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες του ραδιοσταθμού που διαθέτει στην επικράτεια της Ρωσίας, ενώ η διεύθυνση της εταιρείας απειλείται να διωχθεί ποινικά. Για τον λόγο αυτό η προσφυγή στο ΕΔΑΔ περιλαμβάνει την παράκληση προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετασθεί κατά προτεραιότητα, καθώς «η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αμετάκλητες συνέπειες».

Ο ραδιοσταθμός RFE / RL έχει απορρίψει τον χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας», που περιέχει αρνητικές αναφορές της σοβιετικής εποχής και έχει αρνηθεί να βάζει την εν λόγω σήμανση στα δημοσιεύματα της. Έχει κατηγορήσει επίσης τη Ρωσία ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης.

«Η άνευ ελέγχου εκστρατεία της Ρωσίας να επιβάλει τόσο αυστηρές ποινές στον ραδιοσταθμό RFE / RL για τη στάση του στο θέμα της σήμανσης του περιεχομένου της θα έχει μια βαθιά τρομακτική επίδραση σε αυτό που απομένει από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ραδιοσταθμού RFE / RL.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «ξένος πράκτορας» για να διαχωρίσει τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό οι οποίες ισχυρίζεται ότι εμπλέκονται σε πολιτικές δραστηριότητες.

Πρόσφατα μάλιστα συμπεριέλαβε στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» δύο ρωσικά δημοφιλή μέσα ενημέρωσης. Το Meduza.io και το οικονομικού περιεχομένου ιστότοπο VTimes. Ο ανεξάρτητος ιστότοπος Meduza ανακοίνωσε ότι η σήμανση «ξένος πράκτορας» εμποδίζει τη δημοσιογραφική δραστηριότητα και την καταστρέφει ως επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ