Προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική τα σαββατοκύριακα

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική τα σαββατοκύριακα

Στην πρόταση να απαγορευθεί η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στην Αττική τα σαββατοκύριακα φαίνεται ότι καταλήγει η Επιτροπή των Ειδικών, με τις τελικές αποφάσεις να βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης.

Σκοπός του μέτρου, σύμφωνα με την πρόταση, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας του πληθυσμού, σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου τα κρούσματα παραμένουν καθημερινά στα επίπεδα των 1.000, ενώ οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες επιδεινώνονται.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μέρος των προτάσεων που μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν ακόμη:

  • Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Όσοι εισηγούνται το μέτρο θεωρούν ότι έτσι θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, που αποτελούν και βασικές εστίες μετάδοσης.
  • Κατάργηση του click inside στο λιανεμπόριο και να παραμείνει μόνο το click away.

Στην πράξη, η όποια αυστηροποίηση θα είναι light, στοχεύοντας στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών χωρίς να πληγεί η οικονομία. 

Με το λιανεμπόριο σε κατάσταση λειτουργίας με υβριδικά χαρακτηριστικά εδώ και καιρό, την εστίαση κλειστή επί τρεις μήνες δίχως να διαφαίνεται φως στο τούνελ και τον τουριστικό τομέα σε πλήρη αβεβαιότητα, ένας νέος γύρος σκληρών μέτρων στις αρχές Φεβρουαρίου είναι το τελευταίο που χρειάζεται η οικονομία.

Στη λογική αυτή κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, που με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, καλείται να πάρει σήμερα τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιάς.

Μ. Παγώνη: Να μην απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Αττική από τις 18:00

Δεν είναι καλή ιδέα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αθήνα από τις 18:00, υποστήριξε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, εκείνο που χρειάζεται δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή αυτών που ήδη ισχύουν. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε», τόνισε.

«Το να ανακοινώνουμε κάθε δύο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε», τόνισε η κ. Παγώνη. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη των πολιτών, η οποία πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και να αναλογιστούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης, πρόσθεσε.

Β. Κοντοζαμάνης: Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε από πλευράς του τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Ν. Θωμαΐδης: Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής δείχνει ότι έρχεται 3ο κύμα

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε απότομα μέσα σε μία εβδομάδα, αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 180%. «Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα», προειδοποίησε.

Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε να μην δούμε αυτή την απότομη αύξηση και σε κρούσματα. Κατά την εκτίμηση του κ. Θωμαΐδη, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή έπαιξαν οι ασυμπτωματικοί φορείς. Στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση, τόνισε.