Πρώην Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας υπέρ του Μπάιντεν
Reuters

Πρώην Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας υπέρ του Μπάιντεν

Δεκάδες πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των Ρεπουμπλικανών σχηματίζουν μια ομάδα που θα υποστηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, σε μια ακόμη απόδειξη ότι ο Τραμπ έχει αποξενώσει αρκετά μέλη του κόμματός του.

Η ομάδα αναμένεται να στηρίξει δημοσίως τον Μπάιντεν τις επόμενες εβδομάδες και τα μέλη της σκοπεύουν να κάνουν ενεργή εκστρατεία για τον πρώην αντιπρόεδρο που αμφισβητεί τον Τραμπ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters περίπου είκοσι αξιωματούχοι που υπηρέτησαν υπό τους Ρεπουμπλικανικούς Προέδρους Ρόναλντ Ρέιγκαν, Τζορτζ Μπους Πρεσβύτερο και ο Τζορτζ Μπους Νεότερο είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα μετέχουν στην ομάδα. 

Την πρωτοβουλία καθοδηγούν οι Τζον Μπελιντζερ και Κεν Γουανστειν, αμφότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπό τον Τζορτζ Μπους τον Νεότερο. Ο πρώτος διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο δεύτερος υπηρέτησε ως σύμβουλος ασφαλείας. 

Δεν έχει περάσει άλλωστε αρκετό διάστημα από την σύσταση δύο ακόμα εκλογικών επιτροπών (PAC) στελεχών των Ρεπουμπλικάνων υπέρ του Μπάιντεν. Η πρώτη έχει την ονομασία «Στελέχη του 43ου προέδρου (Μπους) για τον Μπάιντεν». 

Η δεύτερη πρωτοβουλία ονομάζεται «Η Σωστή Πλευρά» της οποίας ηγείται ο βετεράνος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ματ Μπόρχες. Παράλληλα, ένα "ηχηρό" όνομα της επιτροπής είναι ο Άντονι Σκάραμουτσι ο οποίος ήταν για ένα μικρό διάστημα εκπρόσωπος τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά τον Τζορτζ Μπους, τον μόνο εν ζωή πρώην πρόεδρο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει αυξήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Κατά την πανδημία του κορονοϊού ο Μπους είχε κάνει έκκληση για ενότητα, δήλωση που επανέλαβε με αφορμή τα επεισόδια που πλήττουν από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ.

Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τραμπ είχε απαντήσει μέσω Twitter στον Μπους λέγοντας «Πού ήσουν όταν με δίκαζαν οι Δημοκρατικοί;». Στο παρελθόν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διερωτηθεί γιατί η Νάνσι Πελοζι δεν είχε παραπέμψει παλαιότερα τον Μπους για τον πόλεμο του Ιράκ. 

Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι ο ιθύνων νους πίσω από τις νικητήριες προεδρικές καμπάνιες του Μπους, ο Καρλ Ροουβ έγραψε άρθρο στην Wall Street Journal, καλώντας τον Μπάιντεν, εμμέσως πλην σαφώς να γίνει πιο ενεργητικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Τραμπ «σαρώνει».

AP Photo/Matt Slocum