7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Πρώην επικεφαλής Google: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την τεχνολογική υπεροχή από την Κίνα

Πρώην επικεφαλής Google: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την τεχνολογική υπεροχή από την Κίνα

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιτ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά από την Κίνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες όμως θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις και τις συνεργασίες με τους συμμάχους τους, καθότι το Πεκίνο μπορεί να μπορεί να βρεθεί «μπροστά σε ένα η δύο χρόνια».

Μιλώντας με αφορμή τη δημοσίευση έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που ιδρύθηκε το 2018, ο Σμιντ είπε «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα ή δύο χρόνια μπροστά από την Κίνα, όχι πέντε ή 10 όπως νομίζαμε».

«Λόγω της διάδοσης της τεχνολογίας, οτιδήποτε νέο εφευρίσκεται, η Κίνα αμέσως το υιοθετεί. Έτσι, η απειλή είναι πολύ, πολύ πραγματική», δήλωσε ο Σμιντ.

Ο Σμιντ έχει και στο παρελθόν εκφράσει τον προβληματισμό του για την «εισβολή της Κίνας» στη σφαίρα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδιαίτερα μέσω της στρατιωτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να αντιμετωπίσει η χώρα την Κίνα θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο «στην έρευνα, την ηθική στη δομή της τεχνητής νοημοσύνης» και να συνεργαστεί με χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ιαπωνία».

Τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία διακρατικών συμμαχιών είπε «H Κίνα είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν πάρα πολλοί έξυπνοι άνθρωποι εκεί για να το κάνουμε όλο αυτό μόνοι μας».

Ο Σμιντ επανέλαβε τέλος ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι της θα πρέπει να ηγηθούν και σε αυτόν το τομέα, προκειμένου να τεθούν ηθικά στάνταρντς που θα διαφυλάξουν τις ανθρώπινες αξίες.

AP Photo/Jeff Chiu