ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1992η
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Προειδοποίηση Κομισιόν σε Τουρκία για το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών

Προειδοποίηση Κομισιόν σε Τουρκία για το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι, σε περίπτωση που επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, απηύθυνε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι.

Στον απόηχο της επίσκεψης της ηγεσίας της Ε.Ε. στην Άγκυρα, η κ. Μασράλι υπενθύμισε ότι στη δήλωση των ηγετών της Ε.Ε. αναφέρεται πως «εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της όπως και των κρατών-μελών της».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα βήμα μιας διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και «το οποίο ακόμη μία φορά θα αξιολογήσει τις σχέσεις της Ε.Ε. και της Τουρκίας» σε έναν αριθμό από τομείς.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει για την επέκταση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κράτη μέλη για το ύψος του ποσού.

Για τις σχέσεις Τουρκίας- Λιβύης καθώς και για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Μνήμονιο είναι μια διεθνής συμφωνία που θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Λιβύη πριν τεθεί σε ισχύ. Αν και έχει πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ το Μνημόνιο από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου είναι άκυρο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 

«Η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με λύση στο Κυπριακό»

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, κληθείσα να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας, να αποδεχθεί συμμετοχή της ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα γίνει στη Γενεύη στο τέλος του μηνός, είπε πως όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες για το Κυπριακό τόσο το καλύτερο.

Η κ. Μασραλί σε δήλωση της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι η «ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια που τόσο οι ηγέτες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα βρουν πιο χρήσιμη. Το κυπριακό πρόβλημα είναι σαφώς πρόβλημα της ΕΕ: ​​Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ένωσης, τώρα και μετά την επανένωση, η περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται στενά με μια λύση στο Κυπριακό».

«Μια μελλοντική διευθέτηση πρέπει ιδίως να συμμορφώνεται με το κεκτημένο και τις διασφαλίσεις της ΕΕ, την ακεραιότητα και τις ευθύνες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ», τόνισε.

«Η ΕΕ είναι παρατηρητής της επίσημης Διάσκεψης για την Κύπρο. Για τους προαναφερθέντες λόγους, όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις ανανεωμένες συνομιλίες για διευθέτηση, τόσο το καλύτερο», επεσήμανε.

Κληθείσα να σχολιάσει περαιτέρω μια πιθανή πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διάσκεψη, η Ναμπίλα Μασραλί σημείωσε ότι «οι προσκλήσεις στη συνάντηση της Γενεύης εκδίδονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η ΕΕ είναι παρατηρητής στην επίσημη Διάσκεψη για την Κύπρο. Η ΕΕ έχει Αντιπροσωπεία στη Γενεύη, έτσι εκ των πραγμάτων είμαστε στη Γενεύη».