Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Θα καταληφθεί όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν δεν αποχωρήσει η Αρμενία

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Θα καταληφθεί όλο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν δεν αποχωρήσει η Αρμενία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως θα επιλυθεί το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από σχεδόν 30 χρόνια συνομιλιών, προειδοποίησε όμως ότι ο στρατός του θα καταλάβει όλες τις περιοχές γύρω από τον θύλακα, αν η Αρμενία συνεχίσει «να δρα αρνητικά».

Νωρίτερα, το Γερεβάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν επιτρέπει σε αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Οι νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απειλούν να βυθίσουν την περιοχή σε ανθρωπιστική κρίση.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Αλίεφ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων ήδη ελέγχουν δύο από τις πέντε κυριότερες περιφέρειες του Καραμπάχ και ότι θα τις καταλάβουν όλες εκτός και αν η Αρμενία συμφωνήσει να αποχωρήσει από την περιοχή μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Αζέρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ θα έπρεπε να δράσουν για να επιλυθεί το ζήτημα μετά από 28 χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Ρωσίας για ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αλίεφ είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να συζητηθεί προς το τέλος της σύγκρουσης και θα χρειαζόταν την έγκριση του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Αλίεφ είπε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή του Καραμπάχ και μετά τη λήξη της «στρατιωτικής φάσης» και την έναρξη μιας «πολιτικής διευθέτησης». Σημείωσε ότι το Μπακού είναι έτοιμο να ξεκινήσει αυτή την «πολιτική διευθέτηση ακόμη και αύριο, εφόσον η Αρμενία εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε και στα οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί μισθοφόρων, ο Αλίεφ επανέλαβε ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια. Είπε μάλιστα ότι μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Αλίεφ είπε ότι η χώρα του θεωρεί «απελευθερωτικό» τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε αντίθεση με την Αρμενία για την οποία είναι «κατακτητικός». Πρόσθεσε ότι το Μπακού πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, εφόσον είναι δυνατόν, των Αζέρων και των Αρμένιων στην περιοχή του Καραμπάχ, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, όπως στην πρωτεύουσα Μπακού αλλά και στη Ρωσία, τη Γεωργία και άλλες χώρες.