7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Brexit: Προεδοποίηση Μπάιντεν προς Τζόνσον να μην παραβιάσει τη συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία

 Προεδοποίηση Μπάιντεν προς Τζόνσον να μην παραβιάσει τη συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία
AP images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να μην παραβιάσει τη συμφωνία του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία όταν συναντηθούν για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) αυτήν την εβδομάδα, αναφέρουν οι Times, επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η προστασία της εύθραυστης ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει μια πίσω πόρτα στις αγορές της ΕΕ μέσω των μήκους 500 χιλιομέτρων συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδία, και τη Βόρειας Ιρλανδίας, ήταν ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία του Brexit.

Το πρόβλημα λύθηκε, εν μέρει, μέσω του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο οι ενωτικοί προτεστάντες ισχυρίζονται ότι αντιβαίνει στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998, ενώ η Βρετανία υποστηρίζει ότι το Πρωτόκολλο δεν είναι εφαρμόσιμο στη σημερινή του μορφή.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, θα εκμεταλλευθεί τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Θα προειδοποιήσει επίσης τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν εάν η κατάσταση παραμείνει ανεπίλυτη, αναφέρουν οι Times.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει επίσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι περιμένει από αυτήν να σταματήσει να είναι «γραφειοκρατική» και να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εφαρμογή της συμφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Reuters