Προβλήματα από τη χιονοθύελλα Ντάρσι σε Ολλανδία και Γερμανία

Προβλήματα από τη χιονοθύελλα Ντάρσι σε Ολλανδία και Γερμανία

Ισχυρή χιονοθύελλα, που έλαβε την ονομασία Ντάρσι από τους Ολλανδούς μετεωρολόγους, σάρωσε χθες την Ολλανδία και τμήματα της Γερμανίας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ενώ ανεστάλη και η διαδικασία εξέτασης για κορονοϊό.

Η χιονοθύελλα Ντάρσι συνοδεύεται από ανέμους που κινούνται με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη χιονοθύελλα που πλήττει τις Κάτω Χώρες εδώ και πάνω από μια δεκαετία υποχρεώνοντας την ολλανδική μετεωρολογική υπηρεσία KNMI να εκδώσει «κόκκινη» προειδοποίηση για όλη τη χώρα.

Δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ, ενώ το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν στα νότια της χώρας ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες του. Όλα τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων ακυρώθηκαν στην Ολλανδία περιλαμβανομένων και των διεθνών υπηρεσιών προς τη Γερμανία. Το τραμ δεν κινήθηκε στο Άμστερνταμ, ενώ στη Χάγη ένας συρμός εκτροχιάστηκε εξαιτίας του χιονιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες ήταν τόσο επικίνδυνες ώστε η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα κέντρα ελέγχου για κορονοϊό επί πολλές ημέρες. Στην Ολλανδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη διάρκεια της ημέρας για περίπου δέκα ημέρες.

Στη Γερμανία η χιονόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ενώ ακυρώθηκαν οι υπηρεσίες μεταξύ πόλεων, ανάμεσά τους το Αμβούργο και το Ανόβερο. Πυκνό χιόνι έως και 30 πόντους προκάλεσε πρόβλημα στις οδικές κυκλοφορίες με εκατοντάδες ατυχήματα να σημειώνονται και με ένα τμήμα αυτοκινητοδρόμου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία να κλείνει από την αστυνομία καθώς καλύφθηκε από πάγο.

Στο Βέλγιο, το οποίο επίσης συνορεύει με την Ολλανδία, σημειώθηκε ελαφρύτερη χιονόπτωση αλλά στη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Τέλος, στη Βρετανία, οι αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί ειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού στη νοτιοανατολική Αγγλία, λόγω των πιθανών αποκλεισμών δρόμων από το χιόνι και της αναμενόμενης διατάραξης των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών. Βορειότερα, τμήματα της Σκωτίας επίσης καλύφθηκαν από πυκνό χιόνι, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις. Σε δύο κομητείες της ανατολικής Αγγλίας κέντρα εξέτασης του κορονοϊού αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως μετέδωσε το BBC.