Προβλέψεις τρόμου: Πάμε για πάνω από 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς την ημέρα

Προβλέψεις τρόμου: Πάμε για πάνω από 10.000 κρούσματα και 100 νεκρούς την ημέρα

Δεκέμβριο με πάνω από 10.000 κρούσματα και με ένα μέσο όρο 60-65 θανάτων, χωρίς να αποκλείεται να δούμε και μέρες που θα ξεπεράσουν και τους 100. Αυτές είναι οι εφιαλτικές εκτιμήσεις των ειδικών για το δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει. Αργήσαμε έναν ολόκληρο μήνα να ξεκινήσουμε τη χορήγηση της 3ης δόσης στους εμβολιασμούς, ένας εκρηκτικός συνδυασμός μαζί με το ανεπαρκές ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Αμφότεροι οι καθηγητές Νίκος Θωμαΐδης και Ιωάννης Κιουμής χαρτογραφούν την πορεία του 5ου κύματος και εξηγούν γιατί η πανδημία θα συνεχίσει να καλπάζει.

Αφού οι αντιεμβολιαστές αρνούνται το αγαθό του εμβολιασμού που τους προσφέρει δωρεάν το κράτος, θα έπρεπε να επωμίζονται το κόστος της νοσηλείας τους, εφόσον νοσήσουν, είναι η άποψη του καθηγητή πνευμονολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Κιουμή. Από τη πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης αναλύει πότε θα δούμε την κορύφωσή του 5ου κύματος και πώς αυτή θα μεταφραστεί σε κρούσματα και θανάτους.

Στους 65 θανάτους θα διαμορφωθεί το κυλιόμενο μέσο όρο
 

Τα μέτρα θα πρέπει και να εφαρμόζονται και να ελέγχεται η εφαρμογή τους, ενώ αντί να αναλωνόμαστε σε εκστρατείες πειθούς που δε θα έχουν αποτέλεσμα, θα έπρεπε το κράτος να συνεργαστεί με όλους τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και να σταλθεί το μήνυμα να σταματήσουν μεμονωμένοι γιατροί να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν το εμβόλιο και να περιμένουν, επισημαίνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, προσθέτοντας πως δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση του 5ου κύματος της πανδημίας η οποία αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες, με τα κρούσματα να φτάνουν σε μεμονωμένα 24ωρα (ή και να ξεπερνούν) τα 10.000.

Στις αρχές Δεκέμβρη θα δούμε και την κορύφωση των απωλειών με τα προβλεπτικά μοντέλα να δείχνουν πως θα διαμορφωθεί ένα κυλιόμενο μέσο όρο ανάμεσα στους 60 και τους 65 θανάτους την ημέρα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ημέρες με περισσότερους από 100 θανάτους, επισημαίνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας εξηγώντας πως η κύρια αιτία για τον υψηλό αριθμό απωλειών περιλαμβάνει το ανεπαρκές ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης (61%), σε συνδυασμό με τον γηρασμένο πληθυσμό της χώρας και το γεγονός ότι αργήσαμε ένα μήνα να ξεκινήσουμε τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία, με το 20 % του πληθυσμού να είναι ηλικιωμένα άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 2,1 εκατ. ανθρώπους και έχουν εμβολιαστεί με τη 3η δόση μόλις 350.000 άνθρωποι, εκ των οποίων αρκετοί είναι υγειονομικοί, όχι ηλικιωμένοι. «Αργήσαμε με τη χορήγηση της 3ης δόσης, έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα» λέει ο Νίκος Θωμαϊδης.

Η σημασία της ιχνηλάτησης στο 5ο κύμα
 

Η αύξηση των τεστ και ο ενιαίος αριθμός υποχρεωτικών εργαστηριακών ελέγχων σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση -καθώς έτσι είναι πιο ξεκάθαρο το μήνυμα-βέβαια δεν επαρκούν και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά η κυβέρνηση δεν προχωρά σε τέτοιες αποφάσεις για να αποφύγει να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση.

«Αφού δεν λαμβάνονται σκληρά μέτρα κι έχει βαλτώσει ο εμβολιασμός, το μοναδικό εργαλείο που μας μένει να αξιοποιήσουμε είναι η ιχνηλάτηση μέσω της αύξησης των τεστ. Η ιχνηλάτηση ιχνηλατήσει είναι απαραίτητη να πιάσει εγκαίρως τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους ώστε να διακόψει έγκαιρα τις αλυσίδες μετάδοσης του κορονοϊού» λέει ο καθηγητής Νίκος Θωμαϊδης, προσθέτοντας πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διενέργεια ακόμα περισσότερων τεστ στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Πελοπόννησος.

Πόσο γρήγορα φθίνει η ανοσία μετά από κάθε είδος εμβολίου

Αναφερόμενος στους αρνητές, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Κιουμής εξηγεί ότι πρόκειται για ένα τελείως ετερογενές μείγμα ανθρώπων -με το οποίο δεν μπορείς να έχεις μία κοινή προσέγγιση -γιατί άλλοι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, άλλοι πιστεύουν στους ιερείς που τους λένε ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, άλλοι φοβούνται, άλλοι υποστηρίζουν ότι τα covid εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε περισσότερες από 6,5 δισεκατομμύρια δόσεις κι είναι τα πλέον δοκιμασμένα στην ιστορία της ανθρωπότητας παραμένουν «πειραματικά», άλλοι είναι αρνητές των πάντων ακόμα και της πανδημίας και κάποιοι έχουνε βρει τον κορονοϊό σαν πεδίο φθηνής πολιτικής αντιπαράθεσης.  

Σε ό,τι αφορά την επαγόμενη από τον εμβολιασμό ανοσία, ο καθηγητής Ιωάννης Κιουμής επισημαίνει ότι τα mRNA εμβόλια προκαλούν παραγωγή υψηλού τίτλου αντισωμάτων όμως ο τίτλος αυτός φθίνει γρήγορα και τα αντισώματα που παράγονται σε κάθε περίπτωση δεν ξέρουμε αν κάποια είναι ατελή.

Στον αντίποδα, τα εμβόλια που έχουν όχημα αδενοϊό παράγουν λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα όμως η ανοσία κρατά περισσότερο γιατί φαίνεται να ενεργοποιούνται πιο πολύ οι μηχανισμοί της κυτταρικής ανοσίας (τα κύτταρα μνήμης). Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά πόσα αντισώματα ανά πάσα στιγμή τον προστατεύουν, καθώς ελάχιστα κέντρα στον κόσμο μπορούν να κάνουν πιστοποιημένα αυτές τις μετρήσεις.

Επειδή λοιπόν είναι αδύνατον να βρούμε εξατομικευμένα για κάθε πολίτη πόσα αντισώματα έχει που τον προστατεύουν ανά πάσα χρονική στιγμή, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα μεσοδιάστημα έξι μηνών, που θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιείται η ενισχυτική δόση, ώστε το τείχος της προστασίας να μην αρχίσει να γκρεμίζεται-γιατί τότε το δίχτυ της συλλογικής ανοσίας (που είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκές) θα αρχίσει να ξηλώνεται γρήγορα.