Πριν τα NFT' s, υπήρχαν τα χαρακτικά του Banksy

Πριν τα NFT' s, υπήρχαν τα χαρακτικά του Banksy

Το πέπλο της σκόνης από την πανδημία θα χρειαστεί καιρό να σηκωθεί από την αγορά της τέχνης που ως να επανέλθει, αποζητά λύσεις στο διαδίκτυο. Ένα όνομα που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί «φάρος» για τους συλλέκτες διεθνώς, είναι ο Banksy. Yπάρχει ισχυρή ζήτηση για τον βρετανό street artist, ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία διαδικτυακή πώληση του Sotheby’s αποκλειστικά με έργα του Banksy τον περασμένο Σεπτέμβριο, πουλήθηκαν 24 από τις 25 λαχνούς που προσφέρθηκαν, συγκεντρώνοντας το ποσό του 1,1 εκ. λιρών. Οι άνθρωποι του οίκου εκτιμούσαν ότι η πώληση θα κινηθεί μόλις στις 650.000 £.

Σε σύγκριση με τα ακριβά λάδια του καλλιτέχνη, που πλέον διατίθενται σε αστρονομικές τιμές, τα τυπώματά του προσφέρονται σε πιο προσιτά ποσά, προσελκύοντας νέους συλλέκτες ή επενδυτές τέχνης.

Στην εν λόγω online πώληση, το 47% των αγοραστών ήταν καινούριοι πελάτες στον οίκο Sotheby's και το 30% που υπέβαλαν προσφορά ήταν κάτω των 40 ετών.

Τα prints, όμως, δεν είναι απλώς μια προσιτή επιλογή για τους συλλέκτες που θέλουν στη συλλογή τους την υπογραφή του Banksy, αλλά και μία εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση.

Οι τιμές των χαρακτικών του στη δευτερογενή αγορά την περίοδο 2019-2020 αυξήθηκαν σε ποσοστό 270%. Θέλοντας να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για έργα του καλλιτέχνη, οι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών έχουν ξεκινήσει αφιερωματικές πωλήσεις με χαρακτικά του Banksy, προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Το ζήτημα με την online αγορά τυπωμάτων είναι η αυθεντικότητα. Αγοράζεις ένα νόμιμο Banksy ή πέφτεις σε ένα πολύ δαπανηρό λάθος; Το Pest Control (pestcontroloffice.com) είναι το μοναδικό σημείο επαφής με τον καλλιτέχνη ο οποίος επιμένει να διατηρεί την ταυτότητά του στο σκοτάδι.

Η υπηρεσία «Keeping it Real» δίνει στους επίδοξους αγοραστές την ευκαιρία να ελέγξουν την αυθεντικότητα των έργων για τα οποία ενδιαφέρονται.

Εάν ο πωλητής διαθέτει ήδη πιστοποιητικό γνησιότητας (COA), το Pest Control θα επαληθεύσει την αυθεντικότητά του από τη βάση δεδομένων που ελέγχεται από τον ίδιο τον δημιουργό.

Αντίστοιχα, εάν ο πωλητής δεν διαθέτει COA, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να λάβει πιστοποίηση γνησιότητας με χρέωση (50 £ + ΦΠΑ).

Πού μπορείτε να βρείτε αυθεντικά prints του καλλιτέχνη; Το MyArtBroker (myartbroker.com) με έδρα το Λονδίνο έχει ειδικευτεί στα τυπώματα του Banksy από το 2010 και λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Εκεί, μπορείτε να βρείτε συλλεκτικές εκδόσεις που διαθέτουν Pest Control COA), ενώ παρέχει τη δυνατότητα πώλησης τυπωμάτων του Banksy. Για ν’ αποφύγετε μάλιστα τις κακοτοπιές, η δωρεάν υπηρεσία εκτίμησης του MyArtBroker είναι ένα ασφαλής οδηγός, καθώς διατηρεί αρχεία για όλα τα γνωστά prints του καλλιτέχνη.

Άλλη αξιόπιστη πηγή αποτελεί ο Στιβ Λαζαρίδης που διετέλεσε περισσότερο από μία δεκαετία στενός συνεργάτης του καλλιτέχνη και διαθέτει στην ψηφιακή γκαλερί του τυπώματα του Banksy (εξακολουθούν κι έχουν καλές σχέσεις).

Ο Λαζαρίδης ξεκίνησε να πουλάει prints του street artist για μόλις 25 £. Πολλά από αυτά αξίζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Αξίζει να επισκεφθείτε το lazemporium.com και να κάνετε μια περιήγηση στα τυπώματα που διαθέτει.

Μεγάλη γκάμα, τέλος, υπογεγραμμένων χαρακτικών του Banksy διαθέτει το ψηφιακό κατάστημα της 727 Gallery (727gallery.com), ενώ και η ολλανδική Lionel στο Άμστερνταμ συγκεντρώνει μια εξίσου μεγάλη ποικιλία αυθεντικών έργων προς πώληση (lionelgallery.com).