ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Πρεμιέρα σήμερα για το «click away» - Tα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής

Πρεμιέρα σήμερα για το «click away» - Tα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο καταναλωτής

Σε ρυθμούς... click away θα κινείται η αγορά από σήμερα καθώς οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που βρίσκονταν σε αναστολή θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές με αυτό τρόπο την εορταστική περίοδο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται δηλαδή η λιανική πώληση με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Οι παραγγελίες θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά ενώ η πληρωμή θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο ή μέσω POS έξω από το κατάστημα. 

Για να μετάβαση στο κατάστημα θα ισχύει το SMS στο 13033 με την επιλογή 2 (ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, συν της απόδειξη προαγοράς του προμηθευτή).

Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Η σειρά αναμονής έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο εως 9 άτομα και η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

Τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει καταναλωτής είναι τα εξής : 

1. Παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς.

2. Αναμονή να λάβει SMS από το κατάστημα για την παραλαβή του προιόντος με συγκεκριμένο ραντεβού (π.χ. 12:00-12.15).

3. Νωρίτερα ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.

4. Επίσης θα πρέπει να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος.

5. Από την στιγμή αποστολής του SMS, ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του δύο ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του.

6. Στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν πρέπει να βρίσκονται περισσότερα από εννέα άτομα (με απόσταση δυο μέτρων).

7.Οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

8. Κάθε ασγορά με click away γίνεται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά.

9. Η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος.

10. Εννοείται ότι υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής του προιόντος, αλλά αυτό πρέπει να συμβεί εντός 14 ημερών.

Πρόβλεψη για καταστήματα χωρίς e-shop

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εξηγώντας τη λειτουργία της παραγγελίας μέσω click away.

Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Αυστηροί έλεγχοι

Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. - και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης θα ισχύουν:

- Διατήρηση αναστολής λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια, αλλά κατ' εξαίρεση από την Κυριακή έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτραπεί η επίσκεψη πελάτη στα καταστήματα για παραλαβή των προϊόντων, δηλαδή το «click away».

- Άνοιγμα κομμωτηρίων από τη Δευτέρα μόνο με ραντεβού και με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

- Άνοιγμα βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα, με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.  

- Το άνοιγμα των εκκλησιών θα γίνει μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, με όριο παρουσία ως 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και ως 25 ατόμων στις μητροπόλεις. Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο.

- Απαγόρευση μετακινήσεων από 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, καθώς και διατήρηση της αποστολής sms.

- Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 ημέρες στις 3.

Π. Σταμπουλίδης: Δωρεάν τα μηνύματα για το click away για τους καταστηματάρχες χωρίς e-shop

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο Open, εξηγώντας τη λειτουργία της παραγγελίας μέσω click away.

Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Όσες μάλιστα επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης από Δευτέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκτός από τις τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.

Σχετικά με τα sms για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το sms που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Αδ. Γεωργιάδης: Αν γεμίσει πάλι η Ερμού, click away τέλος - Προς Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και 6

«Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης χθες στον ΣΚΑΙ. 

«Πρέπει να έχεις πάνω σου την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής, θα δώσουμε ανοχή μια ώρα πριν μετά» διευκρίνισε για τις μετακινήσεις. «Εάν υπάρχει πελάτης μέσα στο κατάστημα, θα επιβληθούν ποινές», τόνισε ο υπουργός.  

Επιπροσθέτως, με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. 

«Δεν θα επιτρέψουμε πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ, θα συνεχιστεί η απαγόρευση ως έχει. Πρέπει να βοηθήσουμε τα καταστήματα παιχνιδιών που κάνουν κανονικά περί το 30% του τζίρου τους στις εορτές να δουλέψουν με την παράδοση εκτός», κατέληξε.