7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Πρεμιέρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης - Πώς λειτουργούν από την Παρασκευή

Πρεμιέρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης - Πώς λειτουργούν από την Παρασκευή
AP Images

Πρεμιέρα για την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας η Παρασκευή, 16η Ιουλίου. Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα μέχρι τις 31 Αυγούστου. Πως θα αξιοποιηθεί η εφαρμογή Covid free GR. Το νέο πλαίσιο κυρώσεων και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να αναχαιτιστούν το τέταρτο κύμα του κορονοϊού και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. 

Τα σχετικά μέτρα παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες σε συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μόνο καθήμενοι

 

Όπως έγινε γνωστό, για την εστίαση προβλέπεται ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες. 

Πέραν των κλειστών χώρων, που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολισμένους, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. 

Αναλυτικά:

 • Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
 • Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
 • Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
 • Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.


Τι ισχύει για πανηγύρια και γήπεδα

 Τα πανηγύρια επιτρέπονται με τα ισχύονται γενικά υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ιδίως σε σχέση με τις υπαίθριες αγορές και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.Πλαίσιο ΚυρώσεωνΌσον αφορά το πλαίσιο κυρώσεων, θα επιβάλλονται σε τρία επίπεδα:

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση της παράβασης, εφόσον υπάρχει αποδεικτικό υλικό από την οποία να προκύπτει.Ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμούΕντωμεταξύ, διαθέσιμη είναι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρόκειται για την Covid Free GR, που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID, καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Επαλήθευση σε τρία επίπεδα:

 • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
 • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
 • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό


Ισχύς των πιστοποιητικών:

 • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
 • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
 • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
 • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)


Σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων


Σημειώνεται τέλος ότι με τρία διαφορετικά σήματα θα διακρίνονται οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές.

Έτσι, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις: 

 • «Χώρος Covid Free»,
 • «Μεικτός Χώρος» και
 • «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».