ΠΟΥ: Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως αναμένεται να συνεργαστούν για ταχύτατη έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19

ΠΟΥ: Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως αναμένεται να συνεργαστούν για ταχύτατη έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19

Οι ρυθμιστικές αρχές που υπό κανονικές συνθήκες παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν μόνο τις χώρες ή τις περιφέρειες της δικαιοδοσίας τους πιθανότατα θα εναρμονίσουν τις προσπάθειές τους γύρω από τα πιθανά εμβόλια κατά της Covid-19 ώστε να επισπευσθεί η έγκρισή τους μόλις αυτά είναι διαθέσιμα, δήλωσε σήμερα η αξιωματούχος του ΠΟΥ Σούμια Σουαμιναθάν.

Απαντώντας σε ερωτήσει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η Σουαμιναθάν είπε επίσης ότι ο χρόνος των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – συνήθως μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια – θα μπορούσαν να μειωθεί στους έξι μήνες εν μέσω της πανδημίας, αν τα δεδομένα προσφέρουν στις ρυθμιστικές αρχές αρκετές πληροφορίες ώστε να δώσουν έγκριση.

Ωστόσο, τόνισε, το θέμα της ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας.

«Παρόλο που η ταχύτητα είναι σημαντική, δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς στα πρότυπα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας», είπε. «Δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει βιαστικά κάποιο εμβόλιο για εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι πραγματικά προστατεύει και ότι είναι αρκετά ασφαλές για χρήση σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού».