ΠΟΥ: Έφηβοι και παιδιά κινδυνεύουν εξίσου από τον κορονοϊό

ΠΟΥ: Έφηβοι και παιδιά κινδυνεύουν εξίσου από τον κορονοϊό

Οι νέοι πλήττονται εξίσου από την πανδημία της COVID-19 που οφείλεται στον νέο κορονοϊό και η οποία έχει προκαλέσει θύματα ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους, υπενθύμισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διά στόματος του γ.γ. του Οργανισμού για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. 

«Η ιδέα σύμφωνα με την οποία 'η COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους' είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη», επεσήμανε ο Κλούγκε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Κοπεγχάγη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). 

«Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας», επανέλαβε ο Κλούγκε, προσθέτοντας ότι σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί μεταξύ εφήβων αλλά και σε νεαρούς ενήλικους, ενώ πολλοί εξ αυτών χρειάσθηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι μάλιστα πέθαναν.

Όπως ανέφερε ο Κλούγκε ένα ποσοστό από 10 έως 15% των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 50 ετών υποφέρουν από μια μέτρια έως σοβαρή μόλυνση, συμπληρώνοντας πως «Ωστόσο εκείνοι που γερνάνε και η υγεία τους είναι καλή παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο», αναφερόμενος σε περιπτώσεις στις οποίες «άνθρωποι άνω των 100 ετών (...) που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για την COVID-19 στη συνέχεια ανέρρωσαν πλήρως».

Για τον Κλούγκε, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη «σε κάθε ηλικία». «Δεν είναι μόνο μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους άλλους, ιδιαίτερα εκείνους που κινδυνεύουν να πληγούν σοβαρά, αλλά και μια πράξη ζωτικής σημασίας για τη δική μας υγεία και ασφάλεια», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ευρώπη, το πιο νεαρό θύμα που έχει καταγραφεί ήταν μια 12χρονη που πέθανε στο Βέλγιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μωρό έξι εβδομάδων, που μολύνθηκε από τον κορονοϊό, πέθανε επίσης.

Ο ΠΟΥ για την Ευρώπη καταγράφει τουλάχιστον 464.859 κρούσματα που συνδέονται επίσημα με τον ιό και 30.098 θανάτους στις 53 πολύ διαφορετικές χώρες της διοικητικής περιφέρειάς του, που εκτείνεται από τις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό έως τις ρωσικές ακτές στον Ειρηνικό. Περίπου το 80% των ανθρώπων που πέθαναν παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, ιδιαίτερα καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη.