Πώς τα κοινωνικά δίκτυα βυθίζουν τη Wall Street

Πώς τα κοινωνικά δίκτυα βυθίζουν τη Wall Street

Η αρνητική έκπληξη που επιφύλαξε στους επενδυτές η Snap, το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσε νέο κύμα πωλήσεων στις αμερικανικές μετοχές, με βασικά θύματα τον κλάδο της τεχνολογίας και τις μετοχές των social media.

Μερικές μέρες μετά τη μεγάλη πτώση που προήλθε από κακά νέα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, το χθεσινό επεισόδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αρχίσει να αλλάζει και ενισχύει τους φόβους για σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ίσως ακόμα και για ύφεση.

Πριν μία εβδομάδα είχαμε τη βόμβα που έριξε η Target (TGT). Χθες ήρθε η σειρά ενός άλλου κλάδου να φοβίσει την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, αυτού των κοινωνικών δικτύων.

Αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για ανακοίνωση τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά για κάτι χειρότερο. Η Snap (SNAP NYSE), μητρική εταιρεία του κοινωνικού δικτύου Snapchat, έβγαλε μία έκτακτη ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωσε τους εργαζόμενους και τους μετόχους της πως η κατάσταση της οικονομίας και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται, έχει αλλάξει σημαντικά προς το χειρότερο.

Ο συνιδρυτής της, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος Έβαν Σπίγκελ, δήλωσε πως λόγω αυτής της χειροτέρευσης, οι οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης για τα επόμενα τρίμηνα και για όλο το 2022 θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεψε η εταιρεία πριν έναν μήνα (την 21η Απριλίου), όταν είχε ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Δήλωσε επίσης, και αυτό μας θύμισε κάτι που μάθαμε προ ημερών από την Uber, πως θα γίνουν πολύ λιγότερες προσλήψεις στο υπόλοιπο του 2022 και πως θα πρέπει να γίνει πολύ πιο αυστηρή διαχείριση των εξόδων της εταιρείας.

Ο Σπίγκελ διευκρίνισε πως η κατάσταση της οικονομίας χειροτέρεψε πολύ πιο γρήγορα από όσο ανέμενε η διοίκηση τον Απρίλιο, προσθέτοντας πως, όπως όλες οι εταιρείες, έχει πληγεί από τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων κινητών τηλεφώνων.

Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο πρόβλημα, το οποίο στην ουσία αναφέρεται στις αλλαγές που έχει κάνει η Apple στο λειτουργικό σύστημα των κινητών της τηλεφώνων, οι οποίες κάνουν πολύ πιο δύσκολη τη διαφήμιση μέσω των κοινωνικών δικτύων, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα τα ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και από την Target.

Τι σημαίνει αυτό; Πως οι επενδυτές πήραν περίπου το ίδιο μήνυμα, παρά το ότι η Snap δραστηριοποιείται σε έναν διαφορετικό κλάδο από την Target (μεγάλο μέρος των εσόδων της Snap έρχεται από τις διαδικτυακές διαφημίσεις).

Πήραν το μήνυμα της σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο από πολλούς ερμηνεύεται και ως προάγγελος ύφεσης. Επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου είχαν ήδη υποστεί ένα ανελέητο σφυροκόπημα την προηγούμενη Τετάρτη, οι επενδυτές ξέσπασαν κυρίως στις μετοχές των εταιρειών που λειτουργούν κοινωνικά δίκτυα ή έχουν κάποια παρεμφερή δραστηριότητα.

Η πτώση της Snap ήταν η μεγαλύτερη, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεπερνώντας το 43%. Από δίπλα ακολούθησε η μετοχή της Pinterest (PINS NYSE), η οποία έπεσε κατά περίπου 23%. Από την δύναμη των πωλητών δεν γλύτωσε η Meta Platforms (FB NASDAQ), μητρική του Facebook, η οποία σε κάποια στιγμή έχανε σχεδόν 10% ούτε και η Alphabet (GOOGL NASDAQ), μητρική εταιρεία της Google, που σε κάποια στιγμή βρέθηκε να χάνει μέχρι και 8%, πιθανότατα λόγω της ανησυχίας για μείωση των διαφημιστικών δαπανών (αυτές οι δύο στο τέλος ανέκαμψαν μερικώς).

Παραδόξως, αυτή που δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ από το αιματοκύλισμα των μετοχών των κοινωνικών δικτύων ήταν η μετοχή της Twitter (TWTR NYSE), η οποία έπεσε «μόνο» κατά 5,23%. Λέμε παραδόξως, γιατί η ανακοίνωση της Snap και η σημαντικότατη πτώση των μετοχών των κοινωνικών δικτύων θα μπορούσε να είναι μία καλή αφορμή για τον Έλον Μασκ να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της εταιρείας επικαλούμενος σημαντική αλλαγή των δεδομένων.

Μεγάλες απώλειες υπέστησαν επίσης η Roku (ROKU NASDAQ), η οποία έχει την πλατφόρμα τηλεοπτικού streaming αλλά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από διαφημιστικά έσοδα και η The Trade Desk (TTD NASDAQ), η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αποτελεσματική δημιουργία διαφημιστικών καταχωρήσεων στο διαδίκτυο. Η Roku έχανε κάποια στιγμή πάνω από 16% και η The Trade Desk πάνω από 20%.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πως η σημαντική πτώση πολλών μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας προκάλεσε νέα σημαντική πτώση στον δείκτη Nasdaq, αφού το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που συμμετέχουν σε αυτόν έχουν άμεση σχέση με την υψηλή τεχνολογία. Σε κάποια στιγμή, η πτώση του είχε πλησιάσει το 4%, για να κλείσει τελικά με πολύ μικρότερες απώλειες, στο -2,35%.

Οι δύο άλλοι βασικοί δείκτες, ο S&P 500 και ο Dow Jones, συνήλθαν κάπως από την αρχική πτώση βοηθώντας και τον Nasdaq, ο Dow Jones μάλιστα κατάφερε να κλείσει ελαφρά ανοδικός, κατά 0,16%.

Είναι φανερό πως κάθε νέα βόμβα που πέφτει σε κάποιον βασικό κλάδο της οικονομίας, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας από το Target και τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις και η χθεσινή από την Snap και τα κοινωνικά δίκτυα, γίνεται αφορμή για μία βίαιη τιμολόγηση των νέων δεδομένων από τους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να δουν πόσο πρέπει να τιμωρήσουν την κάθε επιχείρηση, με βάση τις νέες εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τις αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι καταναλωτές.

Καθώς περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες, και οι βόμβες πολλαπλασιάζονται, περιμένουμε να δούμε πότε μία πολύ αρνητική ανακοίνωση από μία σημαντική επιχείρηση θα πάψει να προκαλεί τόσο έντονη πτώση στην μετοχή της και να παρασύρει τις μετοχές των ομοειδών επιχειρήσεων και τους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Όταν, κάποια στιγμή, δούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υποθέσουμε πως οι αγορές έχουν πλέον προεξοφλήσει τα αρνητικά σενάρια και δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε μία σημαντική άνοδο των χρηματιστηρίων να ακολουθεί. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα, παρά την αξιοπρεπή χθεσινή αντίδραση του S&P 500 και του Dow Jones και την ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια του σημαντικότερου απ’ όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες, του S&P 500, να αποφύγει την πτώση κάτω από τις 3.800 μονάδες. Μέχρι να το δούμε, καλό θα είναι να μην απομακρυνόμαστε πολύ από τα καταφύγιά μας.