7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς η φωτιά στη Βαρυμπόμπη επιβάρυνε την ποιότητα του αέρα στην Αττική

Πώς η φωτιά στη Βαρυμπόμπη επιβάρυνε την ποιότητα του αέρα στην Αττική
Eurokinissi

Σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα του αέρα στην Αττική προκάλεσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:

  • Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στον Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11:00-3:00 (με 10-λεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μg m-3). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8:00 της 4ης Αυγούστου παραμένουν υψηλά (άνω των 50 μg m-3).
  • Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg m-3), από τις 2:00 τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.
  • Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στον Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg m-3), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και τώρα.
  • Στους χάρτες που ακολουθούν εμφανίζονται τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο Λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4ης Αυγούστου, όπου φαίνονται οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 250 μg m-3. Μετά τις 9:00 παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας.
  • Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg m-3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).