8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Πώς η επικείμενη μάχη του Ντονμπάς θα διαμορφώσει την πορεία του πολέμου

Πώς η επικείμενη μάχη του Ντονμπάς θα διαμορφώσει την πορεία του πολέμου
Φωτο Αρχείου
AP

Η Ρωσία, στην προσπάθεια της να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις, ενισχύει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια παρατεταμένη μάχη που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι επιφυλακτικοί στο να προβλέψουν ποιος θα κερδίσει τη μάχη για τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς, μια κρίσιμη σύγκρουση που πιθανότατα θα είναι σκληρή και θα καθορίσει τελικά την πορεία του πολέμου.

"Το αποτέλεσμα της μάχης θα μπορούσε να είναι ότι και οι δύο πλευρές θα πληγούν σε σημείο που καμία δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει επίθεση ή αντεπίθεση", δήλωσε ο Κόνραντ Μούζικα, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rochan με έδρα την Πολωνία.

"Οι Ουκρανοί θα υπερασπιστούν τη γη τους μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο. Οι Ρώσοι θα υποστούν σημαντικές απώλειες."

Μια άβολη «παγωμένη» σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει και να διαρκέσει για μήνες με τη συνεχή απειλή μιας νέας επίθεσης από τη Μόσχα, πρόσθεσε. Η Ρωσία περιγράφει την εκστρατεία της, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ως μια ειδική επιχείρηση για την υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και την εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών.

Μια παρατεταμένη μάχη θα ματαίωνε τις ελπίδες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μια σημαντική νίκη εγκαίρως για τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση που ο ηγέτης του Κρεμλίνου παρακολουθεί κάθε χρόνο.

Εξοντωμένος οπλικά από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάλεσε τη Δύση να βοηθήσει στη διάσωση της χώρας του. Θέλει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου του και τη Δύση να στείλει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους και αντιαρματικούς πυραύλους.

Η Μόσχα άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της κοντά στο Κίεβο και τα βόρεια της Ουκρανίας στα τέλη του περασμένου μήνα, προκειμένου, όπως είπε, να επικεντρωθεί στην κατάληψη του Ντονμπάς. Ακόμη και χωρίς να φθάσουν τώρα ενισχύσεις, η εισβολή της Ρωσίας απώθησε σιγά σιγά τους ουκρανούς μαχητές σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς και εξασφάλισε περίπου το 90% της περιοχής του Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον Νικ Ρέινολντς, αναλυτή χερσαίων πολεμικών μαχών στο think-tank RUSI στο Λονδίνο.

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας κρατήθηκαν πιο σθεναρά στο Ντόνετσκ, το οποίο μαζί με το Λουχάνσκ αποτελούν το ρωσόφωνο Ντονμπάς, ένα τμήμα του οποίου καταλήφθηκε από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014.

Η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει να προωθηθεί στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας ενώ επελαύνει με στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα από το βορρά και το νότο σε μια κίνηση λαβίδας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις από πίσω, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποφύγει ανοιχτές μάχες αρμάτων μάχης, χρησιμοποιώντας πυροβολικό για να στοχεύσει γραμμές ανεφοδιασμού και εξοπλισμό και να στείλει ομάδες επιδρομών για να επιτεθούν σε νηοπομπές και γραμμές επιμελητείας, εκτιμούν οι αναλυτές.

Φοβούμενοι ότι οι δυνάμεις τους θα μπορούσαν να περικυκλωθούν, οι Ουκρανοί στρατηγοί θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς αν πρέπει να τραβήξουν τα μαχητικά πίσω για να αποφύγουν μια γρήγορη, χαοτική υποχώρηση κατά την οποία θα μπορούσαν να χωριστούν ή να συντριβούν από πυροβολικό και εναέρια πυρά. "Είναι η απεμπλοκή από... την πρώτη γραμμή που θα είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι μια από τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν οι Ουκρανοί", είπε ο Ρέινολντς.

Μπορεί η Μαριούπολη να αντισταθεί;

Στο νότιο άκρο της περιοχής του Ντόνετσκ στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου οι εξουθενωμένοι Ουκρανοί πεζοναύτες προσπαθούν να αντέξουν με νύχια και με δόντια. .

"Αν η ρωσική προέλαση δεν εξαντληθεί επιμελητειακά ή από ηθικό, νομίζω ότι η Μαριούπολη δυστυχώς έχει τελειώσει... Εάν πέσει η Μαριούπολη, απελευθερώνεται πολύ ανθρώπινο δυναμικό για άλλα μέρη της προέλασης (της Ρωσίας)", εξηγεί ο Ρέινολντς. Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει τη νέα της επίθεση στο Ντονμπάς ήδη από το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη εβδομάδα, όταν φτάσουν ενισχύσεις από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία καθώς και από το Κίεβο, το Τσερνιχίφ και το Σούμι στην Ουκρανία, εκτιμά ο Μούζικα.

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή και δείχνουν μια ρωσική στρατιωτική συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών μήκους οκτώ μιλίων να ρυμουλκεί πυροβολικό και κιτ υποστήριξης ανατολικά της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο να κατευθύνεται νότια προς το Ντονμπάς.

Η βόρεια προέλαση της Ρωσίας πιθανότατα θα προωθηθεί νότια από την πόλη Ίζιουμ που βρίσκεται στρατηγικά στο δρόμο προς τις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κράματορσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία φαινόταν σαν να βρίσκεται στην τελική φάση της ανασυγκρότησης και σφυροκοπούσε την περιοχή με βομβαρδισμούς όλο το εικοσιτετράωρο.

"Θα δούμε μια παρατεταμένη μάχη για το Ντονμπάς. Η Ρωσία έχει πιθανότητες να επικρατήσει, αλλά μόνο λόγω της υπεροχής της δύναμης πυρός και του εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού, και όχι λόγω της επιχειρησιακής υπεροχής", δήλωσε ο Μούζικα.

Πηγή: Reuters