Politico για Γεωργίου: Καταδικάζοντας έναν αθώο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της

Politico για Γεωργίου: Καταδικάζοντας έναν αθώο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της

Με ένα άρθρο καταπέλτη το περιοδικό Politico τονίζει ότι η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα των Θεσμών στην Ελλάδα και αναρωτιέται για την πιθανότητα πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

«Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της», είναι ο τίτλος του άρθρου της Megan Greene στο Politico, σχετικά με την ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Γεωργίου διόρθωσε τα εντελώς αναξιόπιστα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, σχολιάζει η αρθρογράφος, και η ανταμοιβή του ήταν η δίωξη και τελικά η καταδίκη, ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση «μία παρωδία που ξεπερνά την άδικη μεταχείριση ενός στατιστικολόγου και εγείρει ερωτήματα για την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης».

Στο άρθρο του το Politico τονίζει ότι ο κ. Γεωργίου έγινε «αποδιοπομπαίος τράγος» για τους πολιτικούς τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς, στην προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Αν το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η δημοσιονομική ανηθικότητα των προκατόχων τους, καλυμμένη από στατιστικό μαγείρεμα, έβαλε τη χώρα σε μπελάδες, τότε πώς μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μοίρα της και να την βάλουν στον δρόμο της ανάκαμψης», παρατηρεί η αρθρογράφος.

«Η καταδίκη Γεωργίου εγείρει επίσης ερωτήματα για την ακεραιότητα των ελληνικών Θεσμών. Τέσσερις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι ο Γεωργίου είναι αθώος, αλλά παρόλα αυτά οι δίκες συνεχίστηκαν. Αυτό υποδηλώνει κάποιο βαθμό πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα, κάτι που οι πιθανοί ξένοι επενδυτές θα παρακολουθούν με ανησυχία», τονίζει η Greene στο άρθρο της.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι η υπόθεση Γεωργίου μπορεί ακόμη και να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση χρέους. «Άλλωστε, αν ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα της χώρας, το σημερινό έλλειμμα και το χρέος είναι πιθανόν αντίστοιχα φουσκωμένα. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί να είναι επιεικείς οι δανειστές;», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και καταλήγει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να τα έχει και τα δύο. Είτε η χώρα είναι σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, είτε οι αριθμοί δεν είναι τόσο άσχημοι οπότε οι δανειστές δεν πρέπει να κάνουν καμία χάρη στην Ελλάδα».