Πόλεμος εντυπώσεων για τις ευθύνες με χιλιάδες νοικοκύρια χωρίς ρεύμα

Πόλεμος εντυπώσεων για τις ευθύνες με χιλιάδες νοικοκύρια χωρίς ρεύμα

Την σύγχυση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην ομαλή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναδεικνύουν τα αντικρουόμενα στοιχεία για τον αριθμό νοικοκυριών χωρίς ρεύμα, αφού μέχρι το πρωί αυτά υπολογίζονταν από αρμόδιες πηγές σε 200-250.000, ωστόσο νεότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 70.000, τα οποία πλέον, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν περιοριστεί σε 32.000, καθώς μέρος των βλαβών έχει επιδιορθωθεί.

Τα παραπάνω είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά ένα πόλεμο ευθυνών που μαίνεται από χθες το βράδυ ως προς το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την κοπή των κλαδιών κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, γιατί αυτό δε συνέβη το φθινόπωρο πριν την έλευση του χειμώνα, πόσο έτοιμος ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ απέναντι στη σφοδρότητα του χιονιά, η έλευση του οποίου ήταν γνωστή εδώ και μια εβδομάδα κι όλα αυτά ενώ δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη πότε θα επανηλεκτροδοτηθούν.

Σε αυτό το κλίμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατηγόρησε το ΔΕΔΔΗΕ ότι αμέλησε να κλαδέψει τα δέντρα κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια, ο ΔΕΔΔΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη στους Δήμους που οφείλουν να εκπονούν πρόγραμμα κοπής κλαδιών και να τον ειδοποιούν, οι Δήμοι πετούν το μπαλάκι πίσω στον διαχειριστή, ενώ ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ μιλά για κρατικές δομές που έχουν απαξιωθεί, για απουσία προσλήψεων, ελλείψεις στο προσωπικό. Κυκεώνας η συζήτηση για τις συναρμοδιότητες, χιονοπόλεμος εντυπώσεων η κουβέντα για τις ευθύνες, σύγχυση για τον αριθμό όσων υπέστησαν μπλακ άουτ, αδυναμία ενημέρωσης για το πότε θα επανέλθει το ρεύμα.

Το καλό νέο είναι ότι στην απογευματινή ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ καταγράφεται μια σχετικά ικανοποιητική πορεία για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης, καθώς από το πρωί έχουν ηλεκτροδοτηθεί περί τα 38.000 νοικοκυριά, χωρίς ρεύμα λοιπόν απομένουν ακόμη 32.000

Στην ενημέρωση επισημαίνεται ότι οι περιοχές, τμήματα των οποίων, συνεχίζουν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα είναι οι Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Κατά τα λοιπά ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και δεσμεύεται ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών.

Και αν στην περίπτωση του υπολογισμού αποκατάστασης των βλαβών υπάρχει το ελαφρυντικό της δυσκολίας ακόμη πρόσβασης σε κάποιες περιοχές και της χρονοβόρου διαδικασίας ελέγχου των γραμμών ρεύματος για ζημιές, εκεί όπου δεν υπάρχει ελαφρυντικό είναι όσον αφορά στην υπόθεση της κοπής των δέντρων. «Υπεύθυνος για τα προβλήματα με τα κλαδιά κοντά σε καλώδια είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, χρόνια τώρα είναι κατώτερος των περιστάσεων και όταν ήμουν δήμαρχος τον καλούσαμε να έρθει αλλά εκείνος μας αγνοούσε», κατήγγειλε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Το πρωτόκολλο

Στην πραγματικότητα, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι ο Δήμος οφείλει να καταγράφει τα σημεία όπου κλαδιά δέντρων είναι κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, μετά να ενημερώσει τον ΔΕΔΔΗΕ, που με τη σειρά του αναθέτει το έργο σε εργολάβο ο οποίος στέλνει συνεργεία του, που συνεπικουρούν εκείνα του Δήμου στο κλάδεμα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και το δασαρχείο που πρέπει να δώσει το πράσινο φως.

Προφανώς, και οι παραπάνω δεν μπορούν να συντονιστούν, η έγκαιρη κοπή των δέντρων δε συμβαίνει, με ευθύνη είτε του ενός, είτε του άλλου, είτε και των δύο εμπλεκομένων, διαφορετικά δε θα είχαν πέσει τόσα πολλά κλαδιά πάνω σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης.

Τέτοια άλλωστε προετοιμασία συμβαίνει είτε την άνοιξη, προληπτικά ενόψει καλοκαιριού και κινδύνου πυρκαγιών, άρα βραχυκυκλώματος, είτε το φθινόπωρο, ενόψει χειμώνα και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο χιονιάς.

Η έλευση της κακοκαιρίας ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα; Ποιός κινητοποιήθηκε και ποιος όχι; Έγινε συντονισμός για να ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία; Για μια ακόμη φορά όταν συμβαίνει κάτι, το κουβεντιάζουμε στα κανάλια, όταν περνά το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε.

Διαβάστε ακόμα:

- ΔΕΔΔΗΕ: Σε 38.000 νοικοκυριά ήρθε το ρεύμα - 17 περιοχές ακόμα χωρίς ηλεκτροδότηση